Premium

Nieuw leven voor plan tiny houses in Hoorn

Nieuw leven voor plan tiny houses in Hoorn
Marijke Veenstra: ,,Er is veel vraag naar kleine woningen.”
© Foto Theo Groot
Hoorn

Er komt een nieuwe poging om in Hoorn tiny houses van de grond te krijgen. Marijke Veenstra en Wilma Anthonisse hebben het stokje overgenomen van de initiatiefgroep Anders Wonen. De beide enthousiaste vrouwen zijn een intensieve lobby gestart bij de politieke partijen in de gemeenteraad.

Anders Wonen gooide vorig jaar na drie jaren aan voorbereiding de handdoek in de ring. ,,Gaandeweg vielen deelnemers af. Het duurde allemaal te lang. Hoorn gaf geen duidelijkheid. En toen de gemeente de grond van rozenkweker Balk in Zwaag aan projectontwikkelaar Scholtens verkocht, was voor ons de maat vol. Juist op die locatie wilden we een ecodorp met tiny houses verwezenlijken”, blikt Carolien van der Vlies namens Anders Wonen terug.

Marijke Veenstra (59), sinds vier jaar bewoner van de Grote Waal, heeft de handschoen opgepakt. ,,Ik volg de ontwikkelingen rond tiny houses op de voet. Het idee spreekt mij erg aan. Klein wonen, zonder overtollige spullen, zelfvoorzienend en in een duurzaam gebouwd huis.”

Ze stak haar licht op bij een project in Den Helder waar haar zoon woont. ,,Daar is het gelukt dankzij gemeente en woningbouwvereniging.”

Mooie stad

Of dat er in Hoorn ook van komt is nog maar de vraag. Haar idee, waarvoor ze vorig jaar in stadgenoot Wilma Anthonisse een fervent medestander trof, werd in december door de gemeenteraad op een initiatievenmarkt niet gekozen om in het kader van ‘Hoorn, voor een mooie stad’ verder te worden uitgewerkt.

,,Maar dat wil niet zeggen dat tiny houses niet aan bod kunnen komen. Initiatiefnemers is geadviseerd om de raadsfracties te bezoeken om steun te krijgen voor hun plan”, verzekert Rob Bennis van platform ‘Hoorn, voor een mooie stad’.

Veenstra en Anthonisse bezochten deze week politieke partijen. ,,Ons streven is om tiny houses in de Woonvisie 2021 te krijgen. De tijd is er helemaal rijp voor. Veel mensen willen klein en betaalbaar wonen. Het concept heeft zich al helemaal bewezen. Het past naadloos in een tijdperk van duurzaamheid, milieubewust bouwen en zelfvoorzienend wonen en leven”, vindt Marijke Veenstra.

Zij en Anthonisse werken sinds kort samen met Joop Kampen. Die ijvert voor meer kangoeroewoningen in de stad. Anders Klein Wonen heet nu de initiatiefgroep voor de komst van tiny houses in Hoorn.

Locaties

Hun project, waarvoor overigens nog geen concrete locaties in beeld zijn, kan volgens Veenstra verschillende vormen en typen huisjes aannemen: ,,Er zijn tal van bedrijven die ze bouwen. Van dertig vierkante meter op een lapje grond tot modulair als kleine appartementen boven bijvoorbeeld een winkelcentrum.”

Het initiatief komt niet alleen voort uit een bewuste levensstijl. Ook kan het volgens Marijke Veenstra bijdragen aan een oplossing voor de groeiende woningnood, vooral onder starters en senioren. ,,Er is veel vraag naar kleine woningen”, voegt ze er aan toe.

Met Wilma Anthonisse hoopt ze dat er in 2021, als de tiny houses eenmaal zijn opgenomen in de Woonvisie, concrete stappen gezet kunnen worden. Al zal het nog een hele klus worden om binnen de stadsgrenzen geschikte locaties te vinden, beseft Marijke Veenstra.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen