Premium

Gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort blokkeren externe toegang tot computersysteem

Gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort blokkeren externe toegang tot computersysteem
Haarlem

In navolging van gemeenten als Amsterdam en Rotterdam hebben ook Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede en luchthaven Schiphol uit voorzorg de externe toegang tot hun Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Het systeem blijkt kwetsbaar voor hackers.

Het gaat om het systeem waarmee werknemers van gemeenten die niet op hun werkplek zitten, inloggen op hun werkomgeving. De gemeente Haarlem heeft al donderdagavond uit voorzorg de servers uitgeschakeld, na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede volgden. Door het ’gat’ in de beveiliging van Citrix zouden kwaadwillenden eenvoudig toegang kunnen krijgen tot gevoelige gegevens.

Op een normale werkdag maken in Haarlem ongeveer tachtig medewerkers gebruik van deze faciliteit, laat een woordvoerster weten. ,,Daarvan is gisteren een aantal naar kantoor gekomen.’’ In Heemstede hebben alle 190 medewerkers de beschikking over Citrix. Zij kregen allemaal een e-mail dat het een preventieve maatregel betreft.

Een opmerkelijke uitzondering is de gemeente Haarlemmermeer. De poldergemeente heeft het Citrix-netwerk niet uitgezet. ,,Voor de kerst zijn direct noodmaatregelen genomen en is de meest actuele software geïnstalleerd’’, aldus een woordvoerder. ,,Sindsdien wordt er dagelijks gemonitord.’’ Gisteren heeft een extern bedrijf in opdracht van deze gemeente nog geprobeerd het systeem binnen te komen. Dat is deze ingehuurde ’hackers’ niet gelukt.

Op de vraag of inwoners van gemeenten last kunnen ondervinden van de voorzorgsmaatregel, antwoordt de Heemsteedse woordvoerder: ,,Dat zou niet zo mogen zijn.’’ Hoe lang de maatregel van kracht blijft is onduidelijk. ,,We volgen de adviezen van NCSC’’, zegt Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen