Baanwielrenner Tony Boon uit Assendelft koestert ambitie:’Over vier jaar naar de Olympische Spelen’

Tony Boon is dolblij mert zijn drie medailles na het NK baanwielrenenn voor junioren.
© Ronald Goedheer
Assendelft

Toen hij nog op zijwieltjes reed wilde hij al de ronde van Assendelft fietsen. Over 4 jaar wil hij prof zijn.

De 17-jarige Tony Boon uit Assendelft veroverde bij het NK baanwielrennen in Alkmaar liefst 3 medailles waarvan 1 gouden. Het lijkt hem makkelijk af te gaan, maar de weg ernaartoe was dat niet. Nu is zijn grote droom meedoen aan de Olympische Spelen Dat is raar gelopen, want Tony is begonnen als schaatser.

,,Ik was goed in de sprintafstanden, maar niet in de lange afstanden. Ik ben daarnaast gaan wielrennen om mijn conditie te verbeteren. De weg was geen succes, dus heeft mijn trainer bij DTS mij naar de wielerbaan gestuurd. Volgens hem was dat beter omdat ik op de sprint iedereen eraf reed, maar de grote afstanden waren niet voor mij weggelegd. Toen heb ik besloten om te focussen op het baanwielrennen. In september 2018 ben ik vol voor de baan gegaan.”

,,Ik geloofde er zelf in eerste instantie niet in. Ik dacht dat is niks voor mij en wilde het wielrennen op de weg niet opgeven. Uiteindelijk heb ik het toch geprobeerd en ben ik de baan meer gaan waarderen. Baanwielrennen is een spelletje doordat je elkaar mentaal uit de tent moet lokken. Dat vind ik leuker.”’

Hoe heb je het NK beleefd?

,,In het voorseizoen verloor ik geen enkele wedstrijd. Alle ogen waren op mij gericht. De druk lag op mijn schouders. De eerste dag greep ik naast het goud. Op de 2e dag pakte ik op 0,007 seconde geen goud. Ik merkte dat ik door deze druk fouten ging maken. Ik had makkelijk het zilver om kunnen zetten naar goud als ik koel was gebleven.”

,,Toen kwam dag 3. Ik besloot met mijn coach het anders aan te pakken. Ik had een tegenstander die ik verwachtte: Lars Romijn. Hij was de man die al 2x goud door mijn neus had geboord. Normaal ben ik degene die de aanval plaatst maar dit keer moest ik van achter de druk opvoeren en wachten op de laagste bocht om vervolgens eroverheen te gaan. Je moet daardoor lang wachten terwijl je het gevoel hebt dat er al eroverheen kan. Dat was wennen.”

,,We gingen de laatste bocht in en pakte Romijn op het laatste stuk 0,004 seconde. Omdat het een close finish was werd de uitslag laat bekend. Die minuten leken uren. Toen hoorde ik ineens: “Nederlands kampioen sprint Tony Boon”. Kippenvel. Ik ben trots dat ik dit jaar in de kampioenstrui mag rijden. Mijn familie is heel trots. Ik heb een Ghanese moeder, in Ghana heeft mijn familie de wedstrijd met een livestream kunnen volgen.”

Ambitie?

,,Ik wil graag over vier jaar namens Nederland naar de Olympische Spelen en kampioen worden. Zo’n junioren NK is leuk, maar niet mijn einddoel.”

De eerste wedstrijd in Assendelft?

,,Deze koers is rond mijn huis, dat was speciaal. Toen ik nog met zijwieltjes reed riep ik al dat ik dit wilden rijden. In 2016 was het zover. Ik dacht: Ik ga hem rijden want ik heb niks te verliezen. Ik reed op mijn tandvlees, maar ik hield stand. Ik deed mee in de eindsprint en won ik met overmacht dacht ik. Ik ging juichend over de finish, alleen had ik niet door dat er een andere rijder al een minuut voor me reed.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.