Adela Pijcke, Filmon Tesfu, ESG Dance Crew en Emma Riemers in zonnetje gezet op Sportgala Den Helder

Alle kampioenen tijdens het gala.
© Foto Peter van Aalst
De sportfoto van het jaar: Collin Schouten (MSV Zeemacht) tijdens het NK Open Water in 2019.
© Foto Hans Hopmans
1/3
Den Helder

En daar gingen ze dan, één voor één het podium op bij het Sportgala Den Helder in De Kampanje. Propvol zat het er, dus applaus te over bij iedere prijs die werd uitgereikt.

Winnen doe je, zo werd tijdens de avond vaker benadrukt, niet alleen. Die boodschap kreeg vrijwel meteen een dubbele lading, toen bij de kampioenenparade Erik Pul naar voren werd geroepen. Alle kampioenen die, ongeacht of zij in de prijzen zouden vallen, aanwezig waren kwamen in die parade een keer naar voren.

De wielrenner rijdt met een donornier, die hij kreeg van zijn broer. Hij won een toernooi voor getransplanteerden. ,,Mijn broer zit ook in de zaal”, zei hij gelijk, ,,sta maar even op.” Een emotioneel moment. Wat volgde was een luid applaus.

Winnaar

Er werd veel vaker geklapt en gejuicht. Bij iedere winnaar natuurlijk. Bijvoorbeeld in het geval van gewichthefster Adela Pijcke: ze won een Nederlands-, Europees- en wereldkampioenschap. Pijcke is uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Haar mannelijke tegenhanger, Filmon Tesfu, rende zich in 2019 rot om de ene na de andere prijs binnen te slepen. De hardloper, vijf jaar terug als bootvluchteling uit Eritrea naar Nederland gekomen, zette in deze regio bijvoorbeeld de Halve van Den Helder op zijn naam.

ESG Dance Crew, de dansgroep van Elise Bakker, wist zich tot sportploeg van het jaar te kronen. Reden: de twee Nederlandse kampioenschappen die zij in 2019 in één weekend pakten.

Soepele bewegingen

Een paar vaders vierden het succes met de dansgroep mee. Ze voerden een eigen act op in net pak en met soepele bewegingen.

Zwemster Emma Riemers slaagde erin om zowel in het Open Water als bij Nederlandse kampioenschappen met medailles naar huis te gaan. Vandaar dat zij de titel talent van het jaar kreeg.

De gemeente reikte voor het eerst een oeuvreprijs uit. Deze kreeg Jan Plomp niet alleen vanwege zijn jarenlange ervaring met tai chi. Hij geeft bijvoorbeeld les in valpreventie aan ouderen.

Plomp kreeg de lachers op zijn hand. ,,Ik had het niet verwacht, maar hoop jullie natuurlijk allemaal terug te zien tijdens mijn lessen”, grapte hij.

De foto van het jaar is van Hans Hopmans. De jury vond dat deze een mooi contrast laat zien tussen een rustig open water, kenmerkend voor Nederland, en de heftige strijd die de zwemmers onderling hebben voor het Nederlands Kampioenschap Open Water 2019.

Het ’We are the champions’ dat de Helderse bigband Frankie Goes To ter afsluiting van het Sportgala ten gehore bracht, was uiteraard op zijn plaats.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen