Meterhoge zandmuur op strand van Callantsoog na afslag door wind. Betekent dit dat zand opspuiten geldverspilling is? Nee hoor, verzekert Rijkswaterstaat

Een muur van zand op het strand van Callantsoog.

Een muur van zand op het strand van Callantsoog.© Foto Marc Moussault

Suzanne Rijnja
Callantsoog

Een muur van zand langs de kust van Callantsoog. Op de plek waar in september nog vierhonderdduizend kuub zand op het strand werd gespoten. Door de harde wind spoelde een deel weg. Gevaarlijk? Nee hoor, verzekert woordvoerster Natasja Keijzer van Rijkswaterstaat.

Keijzer: „Het opspuiten is geen geldverspilling. Het zand is niet weg, maar ligt nu onder water voor de kust. Dat gebeurt vaker en is gewoon veilig. Nadat wij opspuiten moet de natuur het werk doen. Wij kijken naar zand op het strand, in de duinen en onder water. Als er op die drie plekken samen in totaal genoeg zand ligt, is het achterland waterveilig.”

Het hoogteverschil op het strand is ontstaan omdat er net gesuppleerd is: het zand is nog vrij los en ligt relatief hoog. „Als er een paar keer een getijde overheen gaat, wordt het vanzelf weer vlakker.”

Een inspecteur gaat donderdagmiddag langs om te kijken of er maatregelen nodig zijn in verband met de veiligheid van strandgangers. Dan wordt er bijvoorbeeld tijdelijk een bord of lintje geplaatst dat moet waarschuwen voor het hoogteverschil.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.