Premium

Genieloods bij Fort aan den Ham klaar voor Zaanse kunstenaars

Genieloods bij Fort aan den Ham klaar voor Zaanse kunstenaars
Zicht op de gevel van de genieloods, aan de straatkant.
© Heleen Vink
Uitgeest

Na ruim vier maanden is de interieurverbouwing en restauratie van de genieloods bij Fort aan den Ham in Uitgeest vrijwel klaar. De laatste klussen zijn onder meer schilderwerk en de bestrating. Het project van Stadsherstel Amsterdam kost ongeveer vier ton.

Aannemer Akerbouw, eveneens uit Uitgeest, begon in september aan deze klus. Het moest voor het eind van het jaar gereed zijn, anders zou de subsidie van de provincie vervallen. Dat laatste is niet gebeurd, volgens Ruth van der Puijl van Stadsherstel. ,,Het subsidiabele deel was voor de kerstvakantie klaar.”

In de loods van 36 x 7 meter- zijn zijn nu vloerverwarming, isolatie en glazen deuren. Dit alles voor zes ateliers, die al zijn verhuurd aan ’creatieven’. De sleutel is overhandigd aan Stichting Tengel, het platform voor onafhankelijke beeldende kunstenaars in de Zaanstreek.

Ruwe wol

Van der Puijl: ,,De huurders kennen elkaar, wat de samenwerking die we voor ogen hebben, ten goede komt. Er zijn verschillende disciplines: schilders, vormgevers, ontwerpers, fotografie en objecten van textiel. Bij de laatste bijvoorbeeld ruwe wol, heel toepasselijk want bij het fort lopen ook schapen.”

Uitvoerder/timmerman Roy Kruijenaar van Akerbouw zegt dat tussenwanden zijn geplaatst, voor vijf units van 7x6 meter en één van 7x4 meter, alle 3,60 meter hoog. De meer dan honderdtien jaar oude klinkers zijn hergebruikt, aan de kant van het fort zelf (uit 1903) zijn er nu twee nieuwe deuren in de gevel. Ook hier met originele vaasscharnieren erin. ,,We hebben sowieso bijna niets weggesloopt.” Akerbouw is een van de vier erkende restaurateurs in Noord-Holland. ,,De gietijzeren dakramen met enkelglas hebben we afgetimmerd. Dat is qua duurzaamheid en moderne eisen misschien wat tegenstrijdig, maar ja, qua restauratiewerk niet.” Binnen zijn een keukentje en twee wc’s geplaatst, buiten twee septic tanks ingegraven. De nieuwe deurkozijnen aan de straatkant zijn uitgevuld met spouwlatten die op maat gemaakt moesten worden. ,,Onder 90mm breed, boven 40mm: de loods is niet bepaald loodrecht.” Aan de dakkapel moet te zijner tijd ook nog wel wat gebeuren. ,,Er zit zwam in, een soort schimmel.” Omwonende Piet Hein Eikel is de enige die protesteerde tegen het project. De zeventiger verwacht binnenkort voor de Raad van State te staan. Dan gaat het vooral over de nieuwe bestemming en de gevolgde procedure. Dat in de loods geen horeca komt, is overigens een pak van zijn hart, geeft hij toe.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen