Oostzaan zet op ’criminele’ voetbalclub verder onder druk, OFC wil sluiting tegenhouden met kort geding

Sluiting van velden en gebouwen van Oostzaanse voetbalclub OFC dreigt.© Archieffoto

Henk Runhaar
Oostzaan

De gemeente Oostzaan gaat er vanuit dat voetbalclub OFC vrijdag niet voldoet aan het ultimatum. Sluiting van het sportcomplex dreigt.

,,De gemeente kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het wederom zal blijven bij toezeggingen’’, schrijven burgemeester en wethouders aan het OFC-bestuur. Gedoeld wordt op de brief die het OFC-bestuur maandag stuurde, kort voor de gemeenteraad zich unaniem schaarde achter de harde lijn.

Kort geding

OFC wil sluiting van het complex tegenhouden door een kort geding dat vrijdagmiddag om twee uur dient. Leden van de club zijn hierover donderdagavond geïnformeerd. Volgens het clubbestuur negeert de gemeente elk verzoek tot de-escalatie.

Oostzaan eist financiële transparantie en het verbreken van alle formele banden met voor witwassen veroordeelde geldschieter Marwan K. De deadline voor de club is twaalf uur vrijdagmiddag.

Als er dan geen of onvoldoende stukken en bewijzen van het breken met K. binnen zijn, volgt sluiting van de voetbalvelden en de gebouwen op het complex aan de Twiskeweg. Voor buitenschoolse opvang Berend Botje, die niets met het conflict te maken heeft, is Sporthal Oostzaan geregeld als alternatief onderkomen.

De gemeente vraagt al een half jaar tevergeefs om inzage in de financiën van de club en van de Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO), dat de sponsors regelt. Marwan K. is nog altijd voorzitter van STO. Door zijn steun werkte het eerste elftal van OFC zich op tot de landelijk top van het amateurvoetbal.

Spelers

Ook eist Oostzaan inzage in sponsorovereenkomsten en contracten met spelers waarin informatie over hun vergoeding is opgenomen. K. werd vorig jaar door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken van het zwart betalen van spelers van het eerste elftal. Daartegen heeft het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aangetekend.

K. deed hetzelfde voor zijn veroordeling voor het structureel, al jarenlang, witwassen van met misdrijven verdiend vermogen. De behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen K. ging vorige week niet door. De zitting is volgens het OFC-bestuur uitgesteld naar eind april.

De OFC-top benadrukt in de brief van maandag zijn ’altijd coöperatieve’ opstelling ’in deze kwestie’. Marwan K. heeft volgens het clubbestuur inmiddels besloten vrijwillig terug te treden als STO-voorzitter.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.