Premium

Jaar celstraf geëist tegen 19-jarige Purmerender: Gaf hij zijn moeder een duw of een kopstoot?

Jaar celstraf geëist tegen 19-jarige Purmerender: Gaf hij zijn moeder een duw of een kopstoot?
Purmerend

,,Ik heb mijn lesje nu wel geleerd en heb nagedacht in de gevangenis. Ik wil voortaan op het rechte pad blijven.’’ Dat zei de 19-jarige Idris W. uit Purmerend donderdag bij de rechtbank in Alkmaar.

Justitie verdenkt hem van een serie misdrijven in Purmerend, waaronder een inbraak, een diefstal met geweld en de mishandeling van zijn moeder. Het OM eist een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De jonge Purmerender wordt verdachte van een diefstal met geweld van Airpods, draadloze oordopjes, met een waarde van 180 euro. Hij zou die op 6 juli op straat uit de handen hebben gepakt van een tiener. Hij ontkende dit in de rechtbank.

Wel gaf hij toe dat hij op 28 augustus zijn moeder een duw had gegeven en dat daarbij haar telefoon op de grond viel.

Volgens zijn moeder gaf W. haar een kopstoot, sloeg haar zoon haar en maakte hij moedwillig haar mobiele telefoon kapot om te voorkomen dat zij de politie zou bellen. ,,Klopt niets van’’, zei de verdachte.

Op 6 augustus werd ingebroken in een woning in Purmerend waarbij de inbrekers dubbel glas ingooiden met een baksteen. In het huis vond de politie bloedsporen van W. Die bekende dat hij in de woning was geweest samen met een vriend.

Maar hij ontkende dat hij daar dure merktassen, kostbare kleding en 1600 euro contant geld had gestolen. De aangevers willen een schadevergoeding van 9500 euro.

De officier van justitie vond dat het om ernstige feiten ging, die flink bestraft moeten worden. Ze betreurt het dat de verdachte geen hulp wil van de reclassering om aan zijn toekomst te werken. Ze heeft grote twijfels of W. op het rechte pad kan komen.

Advocaat Mark-Jan Bouwman bepleitte een veel lagere celstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Uitspraak 30 januari.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen