Premium

PvdA Velsen: ’Huurders moeten samen hun woning kunnen verbeteren of verduurzamen’

PvdA Velsen: ’Huurders moeten samen hun woning kunnen verbeteren of verduurzamen’
Woningen aan de Melklaan in Velsen-Noord werden door verhuurder Velison gerenoveerd en van zonnepanelen voorzien. De woningen gingen van label F naar energielabel A. In het plan van Duijn kunnen huurders nu ook zelf initiatief nemen tot het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen.
© archieffoto
Velsen

Een plan van de PvdA voor samenwerking tussen sociale huurders kon donderdagavond in de raadsvergadering op veel steun rekenen van de raad en van wethouder Floor Bal.

Anne Duijn (PvdA) stelde voor dat groepen huurders zich moeten kunnen verenigen om de verduurzaming van hun woning sneller uit te voeren dan het tijdspad dat de woningcorporatie heeft uitgedacht. Dit zou ook moeten gelden voor maatregelen om woningen levensloopbestendig te maken.

,,Denk aan bewoners die een coöperatie vormen om samen zonnepanelen te plaatsen. Het is groene energie en ook nog kostenbesparend. We moeten dan wel kijken naar constructies als huurkoop. Corporaties moeten de huurders daarin ondersteunen in plaats van tegenwerken’’, legde Duijn kort na de vergadering uit.

Hetzelfde geldt voor bewonersgroepen die samen hun woning toekomstbestendig willen maken. ,,Je zou ook kunnen kijken naar het levensloopbestendig maken van woningen. Stel een groep bewoners van benedenwoningen wil gezamenlijk hun huis aanpassen. Dat kan schelen in de kosten en de voorzieningen blijven ook in de woning aanwezig als de bewoners vertrekken. Bij aanpassingen aan individuele woningen vanuit de WMO moeten alle maatregelen worden teruggedraaid als iemand verhuist. De traplift moet eruit, beugels moeten uit het toilet. Dat is eigenlijk zonde.’’ Met een toenemende vergrijzing zou deze stap een logische zijn, denkt de politica. ,,We moeten flexibeler omgaan met huurders die zelf stappen willen zetten om hun woning te verbeteren.’’

Presentatieafspraken

Tijdens de raadsvergadering werd vanuit veel partijen al positief gereageerd op het plan. Wethouder Floor Bal (energietransitie en wonen) liet zelfs doorschemeren dat hij het, bij een amendement van de partij, wel mee wil nemen naar de woningbouwcorporaties in het overleg over de prestatieafspraken. De PvdA moet het amendement eind januari indienen als de gemeenteraad gaat besluiten over de Woonvisie.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen