Premium

Voetballer moet de cel in wegens kaakslag tijdens amateurwedstrijd tussen KFC en Volendam

Voetballer moet de cel in wegens kaakslag tijdens amateurwedstrijd tussen KFC en Volendam
Alkmaar / Zaandijk

De 19-jarige Zaandijker Mike van T. is door de politierechter in Alkmaar fors op de vingers getikt wegens zijn gedrag op het voetbalveld.

Van T. gaf op 13 april tijdens de tweede helft van een wedstrijd tussen RKAV Volendam en KFC (Koog aan de Zaan) een tegenspeler een harde klap, waardoor zijn kaak op meerdere plekken gebroken was. De politierechter noemde het geweld ’zeer ernstig’ en zag geen andere optie dan het opleggen van een celstraf.

De sfeer tussen beide amateurteams was tijdens die wedstrijd uitzonderlijk gespannen. Volendam stond aan het eind van de eerste helft al met 6-0 voor waardoor het team van Van T. wat gefrustreerd raakte. Er werd wat gescholden over en weer, maar in de tweede helft liep het uit de hand. Er brak na een overtreding een opstootje uit. Van T. gaf toe dat hij leden van het Volendamse team heeft geslagen, maar ontkende verantwoordelijk te zijn geweest voor de kaakbreuk. Hij stelde dat er wel meer voetballers aan het slaan waren en iedereen dicht bij elkaar stond. Ook zei hij niemand van achter te hebben geslagen. Het slachtoffer van de mishandeling zegt van achter te zijn geraakt en niet te hebben gezien wie de dader was.

Rode kaart

Maar volgens de officier van justitie was het duidelijk dat Van T. verantwoordelijk was voor het letsel. Hij was namelijk de enige die een rode kaart kreeg en werd door tegenstanders en scheidsrechter ook als schuldige omschreven. Ze eiste een gevangenisstraf van zes maanden waarvan vier voorwaardelijk en het ten uitvoer leggen van 89 dagen die hem nog boven het hoofd hingen voor een openbare geweldpleging.

Zijn advocaat wees op de verwarring en chaotische communicatie die achteraf ontstond. Hij vroeg om vrijspraak. De politierechter ging daar niet in mee, maar vond de eis van justitie wel wat zwaar. Van T. kreeg vier maanden cel waarvan twee voorwaardelijk opgelegd en moet ruim 2000 euro aan het slachtoffer vergoeden. De voorwaardelijk opgelegde celstraf van 89 dagen hoeft hij nu nog niet uit te zitten.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen