Premium

Afdelingshoofden van gevangenis in Zaanstad zwaar bedreigd; extra politiebewaking

Afdelingshoofden van gevangenis in Zaanstad zwaar bedreigd; extra politiebewaking
Westzaan

Meerdere afdelingshoofden van het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) in Westzaan hebben ernstige dreigementen ontvangen. De bedreigingen zijn dermate zwaar, dat de politie extra surveilleert bij de gevangenis. De recherche van de eenheid Noord-Holland is een onderzoek gestart.

Dat melden twee goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf binnen het justitieel complex. De Dienst Justitiële Inrichtingen en de politie bevestigen dat er een onderzoek loopt naar dreigementen.

Volgens insiders binnen de gevangenis waren de bedreigingen gericht aan meerdere afdelingshoofden van de gevangenis, onder wie de chef van afdeling Oost. De bedreigingen zijn bij het personeel ingeslagen als een bom.

„Het klopt dat er ernstige bedreigingen zijn geuit tegen meerdere personen binnen het Justitieel Complex Zaanstad. Er is nu één aangifte binnen. Over extra beveiligingsmaatregelen doen we nooit mededelingen, maar ik kan wel zeggen dat we de dreiging zeer serieus nemen”, aldus een woordvoerder van de politie-eenheid Noord-Holland.

De DJI wil inhoudelijk niet reageren omdat er een politieonderzoek is gestart. Wel laat een woordvoerder weten: „De veiligheid van ons personeel is van groot belang, dreigementen worden zeer serieus genomen en wordt meteen op geacteerd.”

De bedreigingen hebben volgens de bronnen mogelijk te maken met een affaire tussen een bewaakster en een gedetineerde, waarover deze krant vorige week berichtte. De 21-jarige vrouw is inmiddels vertrokken. Ze had een affaire met een man die vastzat voor een ernstige verkrachting en is veroordeeld tot een celstraf en tbs. De DJI wil hier niets over zeggen.

Er zijn veelvuldig incidenten geweest in de nieuwe gevangenis in Zaanstad. Eind vorig jaar werd een stagiaire naar huis gestuurd vanwege een relatie met een gedetineerde. In november 2018 werden bij 425 cel-inspecties 125 naar binnen gesmokkelde middelen of voorwerpen aangetroffen. Dat was kort na een onthulling in De Telegraaf over gevangenen die er volop feestten met drugs en alcohol. De uitspattingen werden gefilmd met naar binnen gesmokkelde telefoons.

Het is goed mis in het gevangeniswezen. Maandag bracht FNV Justitie & Veiligheid een rapport naar buiten, waaruit blijkt dat er steeds meer geweldsincidenten zijn, het smokkelen van verboden goederen snel toeneemt en 90 procent van de medewerkers de werkdruk te hoog vindt. Alleen tot december waren er dertig ernstige incidenten, variërend van tbs’ers die ervandoor gingen tot een opstand binnen het Detentiecentrum Rotterdam. De DJI erkent de problematiek.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen