West-Friese biebs krijgen NOV-keurmerk ’Goed Geregeld’ voor de inzet van hun vrijwilligers

Tineke Meesters (Beleidsmedewerker Vrijwilligers), Marian Blom (Coördinator Vrijwilligers) en Chantal Trigallez (directeur-bestuurder) van de Westfriese Bibliotheken tonen trots het NOV-keurmerk ’Goed Geregeld’, geflankeerd door een groep vrijwilligers dat intensief heeft meegewerkt om het certificaat te bemachtigen.
© Foto aangeleverd
Bovenkarspel

De vereniging Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft de Stichting Westfriese Bibliotheken als eerste bibliotheekorganisatie in Noord-Holland het keurmerk ’Goed Geregeld’ toegekend. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie op de vestiging in Bovenkarspel.

Hiermee bevestigt NOV dat de stichting zorgvuldig kijkt hoe vrijwilligers optimaal tot hun recht komen. Dit betekent onder meer dat ze een heldere taakomschrijving krijgen, trainingen kunnen volgen en mogen helpen de organisatie te verbeteren. En ook dat dit goed is vastgelegd in overeenkomsten.

De bibliotheken werken met 250 vrijwilligers op 45 professionals. Overigens niet vanwege de herhaaldelijke bezuinigingen in de afgelopen jaren, zoals vaak wordt verondersteld. „Vrijwilligers zijn gewoon enorm waardevol voor de verbinding tussen de lokale gemeenschap en de bibliotheek”, aldus Tineke Meesters, beleidsmedewerker Vrijwilligers.

Talenten

„Ze weten wat er speelt, ze begrijpen wat er nodig is en ze denken mee hoe de bibliotheek daarbij kan helpen. Ze nemen de meest uiteenlopende kennis en talenten met zich mee, of weten deze te vinden in hun netwerk. Daarmee verrijken ze ons werk en helpen ze om de bibliotheek ’voor en door de inwoners’ te maken. Vrijwilligers helpen ons om ruimere openingsuren te hanteren, maar ook met extra projecten zoals de DigiLABs en voorlezen aan peuters of mensen met dementie.”

Tineke leidde het keurmerktraject vanuit de bibliotheek samen met coördinator Marian Blom. Marian: ,,We vinden het belangrijk dat onze vrijwilligers het naar hun zin hebben, dat ze ervaren dat ze optimaal kunnen bijdragen met hun eigen kennis en talenten, en dat ze de ruimte krijgen om zich bij ons verder te ontwikkelen.’’

Papierwerk

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk is alle papierwerk rond vrijwilligerswerk onder de loep genomen: van overeenkomsten tot vrijwilligersbeleid. Tineke: ,,De NOV toetst tijdens gesprekken of vrijwilligers goed geïnformeerd zijn over hun taak en wederzijdse verwachtingen. Ook voor medewerkers is het belangrijk om te begrijpen hoe vrijwilligerswerk zich verhoudt tot hun werk. We hebben onze visie hierop vastgelegd in een beleidsdocument. Het NOV-keurmerk is een prachtige bevestiging naar onze medewerkers, vrijwilligers en gemeenschap dat we het samen goed doen.”

Nieuwe vrijwilligers zijn nog altijd welkom bij de Westfriese Bibliotheken. En je hoeft echt geen boekenwurm te zijn. ,,Het helpt natuurlijk dat je van lezen houdt als je wil komen voorlezen, taalmaatje wil worden of gastheer/gastvrouw wil zijn in een van onze vestigingen’’, legt Marian uit. ,,Maar vrijwilligers ondersteunen ook in onze DigiLABs, bij computercursussen of als gastheer/gastvrouw bij activiteiten zoals lezingen en workshops. Dat vraagt weer om andere talenten.”

Meer informatie over vrijwilligerswerk en actuele vacatures staat op de website van de Westfriese Bibliotheken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen