Dijklander Ziekenhuis in Hoorn verbetert zorg voor kanker: ’Hoe verder na medische behandeling?’

Dijklander Ziekenhuis in Hoorn verbetert zorg voor kanker: ’Hoe verder na medische behandeling?’
Hoorn

Het Dijklander ziekenhuis in Hoorn heeft een intentieverklaring getekend om de zorg en nazorg van kankerpatiënten te verbeteren.

Het ziekenhuis wil de nazorg voor kankerpatiënten bij inloophuizen actief onder de aandacht brengen. Dat gebeurt nu nog niet intensief genoeg.

Inloophuizen richten zich op alle niet-medische aspecten van kanker. Een inloophuis is een huiselijke omgeving met gastvrouwen en gastheren die vaak uit eigen ervaring weten wat de impact van de ziekte is.

Ze zijn bedoeld voor hulp na genezing. Ook na genezenverklaring kunnen er allerlei problemen optreden zoals angst voor terugkeer van de ziekte, terugkeren in de maatschappij, weer aan het werk gaan en het vertrouwen in je eigen lichaam.

Het plan om deze inloophuizen vanuit het ziekenhuis aan te bevelen is ontstaan in combinatie met het inloophuis in Alkmaar.

„Na gesprekken en overleg vroegen wij ons af wat wij extra kunnen bieden. Hoe gaat het verder na medische behandeling?”, aldus Simon Opstal, hoofd van het dagcentrum oncologie. „De functie van de intentieverklaring is om psychologische behandeling op te rekken en samenwerking te versterken met de inloophuizen.”

Het nieuwe aspect is dat verpleegkundigen het bestaan van de inloophuizen duidelijk gaan aanbevelen, zeker als daar signalen voor zijn. En er lopen twee gastvrouwen rond op de afdelingen oncologie en hematologie om daarin te ondersteunen.

Die gastvrouwen zijn vrijwilligers die werkzaam zijn bij de inloophuizen. Deze vrijwilligers hebben geen medische achtergrond, maar worden wel geschoold door IPSO (Instellingen PsycoSociale Oncologie) in het aangaan van gesprekken.

Er lopen ook professionals rond bij de inloophuizen zoals coaches, psychologen en fysiotherapeuten om te ondersteunen in de verschillende activiteiten. Die activiteiten variëren tussen kunst- en muziekactiviteiten om gevoelens te uiten en barbecue-avonden voor kinderen tot massages en fysiotherapie voor beweging met kanker.

Naast het Dijklander Ziekenhuis heeft ook Stichting Inloophuis Pisa in Hoorn de verklaring ondertekend.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen