Inspreker en raadslid botsen over ’destructief’ groenonderhoud Blaricum; Overige raadsleden delen schrik over aanblik afgerukt groen

Blaricum

’Dat neemt u terug’, beet het Blaricumse gemeenteraadslid Bea Kukupessy (De Blaricumse Partij) inspreker Gerard Krijnen toe toen hij dinsdag tijdens een Rondetafelgesprek van de raad het groenonderhoud van de gemeente ’destructief’ noemde.

Krijnen schoof bij het Rondetafelgesprek aan om voor de tweede keer te klagen over de wijze waarop de gemeente het openbare groen in Blaricum onderhoudt. Deze keer betrof het het groot onderhoud dat eind vorig jaar werd uitgevoerd in de BEL-gemeenten. Talloze inwoners spraken schande van de ruwe wijze waarop dat snoeien was gebeurd. In plaats van knippen of zagen werden de takken er door een grote machine afgerukt. Krijnen zag hoe de machine als een dolle tekeer ging in het groen rond een speelplaatsje in zijn straat, de Koggewagen, en trok aan de bel bij de raad. Hij vreest dat het groen is verwoest en sprak in dat verband over ’destructie’.

Kukupessy sprong, zoals zij wel vaker doet, direct op de bres voor ’haar’ DBP-wethouder Liesbeth Boersen, die verantwoordelijk is voor het groenonderhoud in de gemeente. Zij las Krijnen de les: ,,Wij hebben te horen gekregen dat dit goed is voor het groen. Over enige tijd groeit weer helemaal terug. Het woord ’destructie’ dat Krijnen had gebezigd was daarom volgens haar volkomen misplaatst, dus eistte ze dat de inspreker het terugnam. Die gaf aan dat niet te zullen doen, hoewel hij wel moest toegeven dat hij zijn veronderstelling dat de gesnoeide struiken verwoest zijn niet kon onderbouwen.

De inspreker vond de overige raadsleden, inclusief wethouder Liesbeth Boersen, aan zijn zijde waar het ging om het aanzien van de gesnoeide perken. Die zien er vreselijk uit, zo gaven zij toe. Anders dan Krijnen vertrouwen ze er echter op dat het groen versterkt weer aan zal groeien, zoals hen is verzekerd door de gemeentelijke groenbeheerders. Boersen voegde daar nog aan toe dat er nu om tijdswille voor is gekozen om het overtollige groen ’eraf te slaan’. ,,Ik ben geschrokken van hoe het eruit ziet, maar het eindresultaat schijnt herzelfde te zijn als bij andere snoeienwijzen.’’

D66 informeerde nog bij Krijnen of het klopt dat de snoeimachine, behalve de struiken rond het speelplaatsje, ook door de bewoners gepaatste houten speelelementjes heeft vernield. Toen dat door Krijnen werd bevestigd kreeg hij het advies mee om die schade op de gemeente te verhalen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen

Video uitgelicht