Premium

Paltroklocatie in Uitgeest houdt de gemoederen wel bezig

Uitgeest

Bestuurder Carla Smits van scholenstichting Tabijn is blij dat het college van Uitgeest voorstelt een andere locatie te vinden voor een nieuwe sportzaal en dat de commissie ruimtelijke ordening dinsdagavond hiermee akkoord ging.

Dat fiat kwam pas na het bijna gebruikelijke ellenlange debat over de komst van een kindcentrum op de plek van de voormalige Paltrokschool in wijk De Koog.

Dat wilde het college eerst combineren met een sportzaal. Wat vervolgens stuitte op stevig verzet vanuit de buurt, waar Tabijn weer geen zin in had omdat het leidt tot ernstige vertraging door procedures.

Die er overigens tóch dreigen te komen, zo bleek uit het betoog van inspreker Frank Snijder uit de Sternstraat, hoorbaar ondersteund door andere omwonenden op de drukke publieke tribune. ,,Er wás ooit een goed plan: een integraal kindcentrum op de ijsbaan.”

Volgens hem is ’niet de ijsbaan, maar het Koogpark de groene long, waar wordt geleefd, gevoetbald, gespeeld, gefietst en gewandeld’. En was het niet Tabijn die op het ijsbaanterrein een groot IKC met sporthal wilde? ,,Die had er dus al kunnen staan!”

Illusie

Snijder beweerde dat hij zich een jaar geleden had aangemeld voor een klankbordgroep en nooit enige reactie heeft gekregen.

,,Het is slechts een illusie dat Uitgeesters kunnen meepraten.” Hij kondigde aan ’dat wij/ik juristen al hebben opgelijnd, zodat wij bezwaarprocedures met vertrouwen tegemoet zien’. Bert Weijers (Uitgeest Lokaal) waarschuwde wethouder Jelle Brouwer. ,,Ga toch met de mensen praten. Straks komt het tot de Raad van State: wéér vijf jaar uitstel.”

Het plan is twee kindcentra in het oude dorp: op de locaties Paltrok en Binnenmeerschool. De sportzaal dient op maximaal 1000 meter afstand te komen, liefst tussen beide plekken. Volgens Wim Rodenburg (CDA) kun je, na de sloop van De Meet, een andere sportzaal bouwen waar nu het Cor Groen Honk is. Dat is het gebouw van de ijsclub, eveneens aan de Castricummerweg.

Het honk zou dan in het nieuwe complex ’integreren’ en op de plek van De Meet is dan ruimte voor een IKC ’in plaats van een dure renovatie van de Binnenmeerschool’. Desondanks zei ook CDA ja tegen een krediet van ruim drie ton voor de voorbereiding van renovatie/nieuwbouw van die school.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen