Geen datum en geen vrijwilligers dus stopt Beetskoogkadeloop in Oudendijk na 35 jaar

Beetskoogkadeloop in 2015.
© Archieffoto Mediahuis
Oudendijk

Na 35 jaar komt er een eind aan de jaarlijkse Beetskoogkadeloop in Oudendijk. De plaatselijke ijsclub wist geen geschikte datum te vinden. Ook stopten enkele belangrijke vrijwilligers.

,,Ontzettend jammer dat het bij die 35 edities blijft”, verzucht secretaris Harmina ter Schure. Vorig jaar werd de prestatie- en wedstrijdloop over 7,5, 10 en 21,1 kilometer door omstandigheden al geschrapt. Door een ongeval van de eigenaar van café Les Deux Ponts was die accommodatie niet beschikbaar voor aanmelding en prijsuitreiking.

Traditie

Toen sprak de ijsclub nog de stellige verwachting uit dat de traditie in 2020 weer zou worden voortgezet. Maar dat gaat dus niet door.

Volgens Ter Schure liggen daar enkele oorzaken aan ten grondslag: ,,Voorzitter Kirsten Jansma is eind vorig jaar gestopt. Ook iemand uit Hoorn die mee zou helpen met de organisatie moest afzeggen. Komt nog bij dat er op de data die we op het oog hadden al loopevenementen in de regio zijn gepland. Uiteindelijk konden we geen geschikte datum vinden.”

Het aantal deelnemers aan de Beetskoogkadeloop, altijd gehouden eind maart of begin april, liep al enkele jaren terug. Waren dat er in het recente verleden ruimschoots meer dan honderd, twee jaar geleden bleef de teller steken bij 85.

Deelnemers konden kiezen tussen de wedstrijd- en prestatieloop. Voor de winnaars waren mooie prijzen beschikbaar. Ook telde de klassering mee voor officiële KNAU-lijsten. Voor de kinderen was er een loop van twee kilometer door het dorp.

In plaats van de Beetskoogkadeloop houdt de ijsclub, met 152 leden een actieve vereniging, op zaterdag 29 februari een schrikkelwandeltocht met fakkels voor inwoners van Oudendijk en omgeving. Op 9 februari organiseert de vereniging samen met ijsclub Scharwoude-Grosthuizen een bustocht naar Flevo on Ice in Biddinghuizen. Die is bedoeld voor leden.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen