Premium

Forza Volendam: ’FC Volendam gaat na al die jaren eindelijk weer promoveren’

Forza Volendam: ’FC Volendam gaat na al die jaren eindelijk weer promoveren’

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ’de fanzone’.

In Volendam is de rommelige start en de mindere periode allang vergeten. Er hangt iets in de lucht. Steeds meer komt het besef dat er dit seizoen wel eens een promotie aan kan komen. Zal het dan eindelijk weer eens gebeuren?

Als ze in Volendam praten over april 2008, kan het maar over één ding gaan. Op 18 april werd het Andere Oranje namelijk voor het laatst kampioen. Een uitverkocht uitvak zag destijds hoe na een 0-1 overwinning de titel een feit was. Een waar volksfeest barstte los in het vissersdorp. Helaas wachten we sindsdien nog steeds op nieuwe successen voor ons cluppie...

De huidige prestaties van FC Volendam brengen oude herinneringen naar boven bij mij en andere supporters. De anekdotes uit de succesjaren, uit een soms ver verleden, vliegen je om de oren. Toen ik met een aantal ’maten van de tribune’ de wedstrijd in Den Haag besprak, zei één van hen iets als het volgende: ’Dat was de ergste wedstrijd die ik ooit heb moeten zien. De laatste 20 minuten heb ik niet meer gekeken, ik durfde niet meer.’ Zo hoog liep de spanning destijds op in de kampioenswedstrijd.

Een mildere variant hiervan beleefden we afgelopen vrijdag in Leeuwarden. FC Volendam nam het op tegen titelfavoriet Cambuur. Toen er na 50 minuten 0-2 op het scorebord stond ontplofte het uitvak werkelijk. ’We gaan echt voor promotie!’, schreeuwden uitzinnige supporters (waaronder ik zelf). Echter, een kwartier voor tijd werd het 1-2. Het nagelbijten begon en de minuten leken wel uren. Naast mij hield een supporter op zijn telefoon de blessuretijd bij. Je beseft je pas hoe lang een minuut duurt, als je een 1-2 voorsprong verdedigt tegen Cambuur uit Leeuwarden. Uiteindelijk klonk het eindsignaal en was het feest.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Leeuwarden, zei ik:’ Als we daar winnen, geloof ik in promotie’. Hierbij spreek ik me dan ook uit. FC Volendam gaat na al die jaren eindelijk weer promoveren. Op 24 januari gaan we naar Kerkrade. Talloze supporters gaan eerder weg van hun werk om mee te kunnen. Blijkbaar ben ik niet de enige die gelooft in iets moois.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen