Premium

’Het is gewoon ordinair extra belasting’, Alkmaarse oppositiepartijen en woningbouwers niet gecharmeerd van Alkmaars plan om vastgoedontwikkelaars te laten betalen voor voorzieningen

Alkmaar

,,Het is gewoon een ordinaire extra belastingverhoging’’, aldus Willem Peters van de politieke fractie BAS tijdens een politieke commissievergadering vanavond.

De gemeente Almaar wil vastontwikkelaars mee laten betalen voor de infrastructuur en voorzieningen van Alkmaar. Volgens de gemeente blijft de stad zo aantrekkelijk en bereikbaar als Alkmaar straks 10.000 à 15.000 woningen bouwt langs het Noordhollands Kanaal.

De consument is straks de dupe van het plan is de heilige overtuiging van oppositiepartijen BAS, OPA, Leefbaar Alkmaar en SPA.

Ook die van gastspreker Jos Feijtel van Woningmakers, een Alkmaarse club van onder andere ontwikkelaars en corporaties. ,,De betaalbaarheid van een nieuwbouwwoning is het grote item. Woningen worden 2000 tot 3000 euro duurder. Maakt u zich geen illusie. Dat wordt afgewend op de koper.’’ Als alternatief stelde hij voor de onroerendezaakbelasting te verhogen.

Hoewel de gemeente soepel wil om gaan met de sociale huursector, voelt woningcorporatie Woonwaard zich klem gezet. Diens directeur berekende dat Woonwaard straks drie ton kwijt is aan kosten al dit plan doorgaat. Dat kan ook elders geïnvesteerd worden.

Volgens Arie Epskamp van SPA zou het college van Alkmaar nog een keer om te tafel moeten gaan met de vastgoedontwikkelaars en andere betrokkenen.

Communicatie

Er was hoe dan ook ook kritiek op communicatie. De commissieleden hadden op de valreep, minuten voorafgaand aan de vergadering, pas een voorlichting gekregen. Ook de bouwpartijen vielen over de snelheid en dat ze slechts geïnformeerd zijn in het proces.

Voorstanders, zoals de PvdA, VVD, GroenLinks en D66 benadrukten de noodzaak van het plan. Alkmaar kan het zelf niet betalen, dus moet het ergens anders vandaan komen. Tineke Bouchier van GroenLinks: ,,Het is onmogelijk om met de gemeentebegroting de infrastructuur te financieren.’’

Volgens wethouder en portefeuillehouder Paul Verbruggen profiteren ontwikkelaars. Als de omgeving mooier wordt, stijgt de waarde van een huis, zo stelt hij.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen