Premium

Zaandamse schaker Hein Middelhoven kleurt met dank aan Youtube belofte uit jeugd beetje bij beetje alsnog in

Zaandamse schaker Hein Middelhoven kleurt met dank aan Youtube belofte uit jeugd beetje bij beetje alsnog in
Hein Middelhoven: ,,Ik heb geleerd dankzij de hulpmiddelen van de moderne tijd structuur aan te brengen in mijn trainingsuren.
© Foto Ron Pichel
Zaandam

Hein Middelhoven hield zich afgelopen weekeinde goed staande in de hoogste groep van de weekeindvierkampen van het Tata Chesstournament. De schaker van ZSC/Saende onderstreepte daarmee de gestage opmars waarmee de Zaandammer sinds zijn terugkeer in de sport bezig is.

De docent godsdienst scoorde in zijn poule een punt uit drie partijen. Hij begon in Wijk aan Zee als op papier zwakste speler met remises tegen Heerhugowaarder Colin Stolwijk en het talent Onno Elgersma en verloor in de slotronde met wit van nationaal meester Jasper Beukema.

Een resultaat dat past bij de prestaties die hij als jeugdspeler neerzette. Middelhoven mocht zich namelijk de beste van Noord-Holland moemen in de leeftijdscategorieën tot en met twaalf en tot en met veertien jaar. Maar in de jaren daarna werd het langzaam maar zeker stil rond de schaker. In 1999 stopte de toen 22-jarige Middelhoven zelfs helemaal met de sport.

In 2009 pakte Middelhoven het schaken weer op. De sport had in de tien jaar een grote vlucht genomen, merkte de Zaandammer. ,,Toen ik stopte was er nog geen internet. Als speler was je voor je ontwikkeling afhankelijk van goede boeken en trainers. En ik ben nooit uitgenodigd voor een bondstraining. Ik kreeg les van welwillende clubleden maar op een gegeven moment had ik daar nog maar weinig aan. Ik weet nog wel dat ik als Noord-Hollands kampioen mee mocht doen aan het NK tot en met veertien jaar. Ik was gewend dat spelers begonnen met een zet van de pion voor de koning. Maar daar deden ze hele andere beginzetten. Ik werd continu verrast.”

De nieuwe technieken bieden meer mogelijkheden en daar maakt Middelhoven volop gebruik van. ,,Ik heb geleerd dankzij de hulpmiddelen van de moderne tijd structuur aan te brengen in mijn trainingsuren. Ik bekijk veel filmpjes van grootmeesters op Youtube, volg partijen van grootmeester en analyseer ze ook. Daarnaast baal ik wel als ik een keer verlies, maar dat weerhoudt mij er niet van om ook mijn eigen partijen te analyseren. Ik zie veel schakers om mij heen urenlang snelschaken op internet, maar daar word je niet beter van. Ik denk dat ik mijn tijd effectiever gebruik.”

Inmiddels heeft hij een rating van 2200 en pakt de nodige punten in de competitie. De gezelligheid blijft echter zijn belangrijkste motivatie. ,,ZSC/Saende, maar eigenlijk de hele Noord-Hollandse schakerswereld, voelt als familie. Natuurlijk wil ik altijd winnen, maar de sfeer is altijd gemoedelijk. Ook in de jaren dat ik niet schaakte ging ik daarom wel naar Wijk aan Zee om bekenden te zien. Dat was destijds ook de reden om te stoppen. Ik verhuisde naar Amsterdam en daar kende ik niemand in de schaakwereld, dus vond ik het minder interessant. Ik ben daar gaan tennissen, een ander hobby van me.”

,,Het is wel grappig om te zien dat anderen die gestopt waren, zoals Laura Boszhard, ook weer actief zijn voor ZSC/Saende. Na jaren van achteruitgang gaat het weer beter met de vereniging. Met die andere Zaanse club met een rijke historie, HWP Zaanstad, gaat het minder goed en daarom zijn de fusiegesprekken uit het verleden weer opgestart. ,,Mochten we samengaan kunnen we in de landelijke derde klasse bovenin meedoen, maar directe promotie zie ik nog niet direct gebeuren. Dan moeten we nog sterker in de breedte worden.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen