Premium

Oostzaan verbiedt knalvuurwerk en vuurpijlen

Oostzaan verbiedt knalvuurwerk en vuurpijlen
Oostzaan

In Oostzaan mogen particulieren tijdens de volgende jaarwisseling geen vuurwerk afsteken. Althans, geen knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

Oostzaan is daarmee landelijk een van de eerste gemeenten die een vuurwerkverbod afkondigen.

,,Het moet een keer over zijn’’, zegt initiatiefnemer Siefko Julius van D66 over het letsel en de schade door vuurwerk. ,,Niet meer afwachten. ’’

GroenLinks heeft het voorstel mede ondertekend, CDA en VVD hebben verdeeld gestemd. Daarmee waren acht van de elf raadsleden voor. Het besluit houdt in dat Oostzaan zich inzet voor een landelijk vuurwerkverbod voor particulieren, en als dat op zich laat wachten zelf zal overgaan tot een verbod.

Oostzaan hoopt op een professionele vuurwerkshow bij de komende jaarwisseling. ,,Zodat je elkaar na middernacht buiten kunt opzoeken, zonder dat je je moet verdedigen tegen al te zware bommen die worden afgestoken’’, aldus Eelco Taams van de PvdA.

Taams heeft tegen het lokale verbod gestemd. ,,We kunnen beter meelopen met de landelijke ontwikkeling. Dit plaatselijke verbod is niet te handhaven.’’ Veel raadsleden delen die zorg. Maar Noah van Dansik (GroenLinks) stelt: ,,Iedere knal minder is meegenomen.’’

Zaanstad

In Zaanstad is de stemming ook aan het verschuiven. De partijen wachten in spanning af wat er landelijk wordt besloten. ,,Dat het zo niet door kan gaan lijkt duidelijk’’, zegt Stephanie Onclin (VVD). Ze staat open voor extra lokale maatregelen als er landelijk geen duidelijke stappen worden gezet. ,,Misschien moeten we toe naar een verbod in de gebieden waar er echt sprake is van ernstige overlast, overlast voor hulpverleners.’’ Dat was dit jaar alleen in Poelenburg waar in een straat vuurwerk werd gegooid naar politie en brandweer.

Ook de PvdA vindt het sinds de laatste jaarwisseling duidelijk ’dat er iets moet gebeuren’. ,,We zijn er over aan het praten, onderling en met andere partijen’’, zegt fractievoorzitter René Tuijn. POV ziet voorlopig niets in een lokaal verbod en ook niet in een totaal vuurwerkverbod landelijk. ,,Maar als het zware vuurwerk wordt verboden, zal mijn fractie daar geen moeite mee hebben’’, zegt Harrie van der Laan.

GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en ROSA zijn voor een totaal vuurwerkverbod in Zaanstad. Daar lijkt geen meerderheid voor te zijn.

Landelijk verbod

Een landelijk algemeen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is steeds waarschijnlijker. Dinsdagwerd bekend dat ook CDA en VVD hier voor zijn.

GroenLinks en Partij voor de Dieren zetten zich landelijk in voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen