Premium

Outlaw motorjacks verboden in Purmerend: ook andere zichtbare uitlatingen van verboden groeperingen worden taboe

Purmerend

Het dragen van een jasje met het logo van een verboden motorbende wordt in Purmerend taboe. Ook wil het college voortaan voor publiek toegankelijke gebouwen en andere plekken kunnen sluiten als daar dingen gebeuren die een gevaar vormen voor de openbare orde.

Het gaat in beide gevallen om ’bevoegdheden om op te kunnen treden tegen ondermijnende criminaliteit’ die nu nog ontbreken, meldt burgemeester Don Bijl in een voorstel aan de gemeenteraad. ,,Namelijk het sluiten van voor het publiek openstaande gebouwen en het verbieden van zichtbare uitingen van verboden organisaties.’’

Wat betreft het verbieden van verboden logo’s wijst Bijl op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die verbood de motorclub Satudarah en twee supportclubs, Saudarah en Supportcrew 999, die alledrie worden gerekend tot de ’outlaw motorcycle gangs’ (OMG). Leden van de clubs zijn volgens de rechtbank betrokken geweest bij ’tal van verboden en grotendeels ook ernstig verwijtbare criminele gedragingen’. Dat leidt tot ’veelvuldige en voortdurende inbreuken op de openbare orde’, schrijft Bijl. En dat kan de samenleving ontwrichten.

Volgens de burgemeester bestaat ook in Purmerend een reële kans dat zich verboden organisaties vestigen, of dat leden van motorclubs zich in het openbaar laten zien. ,,Gemeente Purmerend is de laatste periode geconfronteerd met OMG-leden in een mogelijk clubhuis. Tevens zijn er OMG-leden gesignaleerd in de openbare ruimte.’’ Daardoor is het wat Bijl betreft van belang om over de juiste middelen te beschikken om die ontwikkelingen zo snel mogelijk te stoppen. In regiogemeenten als Zaanstad en Alkmaar zijn dergelijke verboden ook opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening, en de burgemeester van Purmerend wil dat voorbeeld volgen.

Naast Satudarah geldt het verbod ook voor verboden motorclubs als Bandidos, Catervarius, Hells Angels en No Surrender, die eveneens op last van de rechter werden ontbonden op grond van strijd met de openbare orde. ,,Het is vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid niet acceptabel dat in de publieke ruimte nog uiterlijk vertoon plaatsvindt dat verband houdt met dergelijke verboden en ontbonden organisaties’’, stelt Bijl, die wijst op de intimiderende werking.

Ook het sluiten van bepaalde gebouwen valt onder de strijd tegen ondermijnende activiteiten. De burgemeester denkt bijvoorbeeld aan een pand dat gebruikt wordt voor de handel in vuurwapens. Een dergelijke situatie is momenteel nog niet zwaarwegend genoeg om een gebouw te sluiten, terwijl het wel kan leiden tot een ernstig risico voor de openbare orde. In Zaanstad werden onder meer garages gesloten nadat er gestolen onderdelen waren aangetroffen, en daar moest een wasserij dicht wegens mensenhandel.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen