Consumentenbond bezorgd om illegale datahandel

Consumentenbond bezorgd om illegale datahandel

De autoriteiten moeten snel in actie komen om de illegale handel van online klantgegevens tegen te gaan. Die oproep doet de Consumentenbond.

De bond doet de oproep samen met 23 andere consumentenorganisaties over de hele wereld na een rapport van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet over systematische privacyschendingen door de online advertentie-industrie.

Forbrukerrådet onderzocht de datastromen van tien populaire, gratis apps, waaronder bekende datingapps als Tinder en Grindr en twee ovulatie-apps. Alle apps blijken gebruikersgegevens te verzamelen en deze door te spelen aan in totaal meer dan 135 (commerciële) partijen zonder dat ze de gebruikers hier (goed) over informeren of hen om toestemming hebben gevraagd. Ook hebben gebruikers geen mogelijkheid het delen van gegevens uit te zetten. Op Android toestellen delen sommige apps – waaronder Grindr – zelfs data van gebruikers als die in de privacy-instellingen van hun telefoon hebben aangegeven dat ze reclame-tracking niet toestaan.

De make-upapp Perfect365 spant volgens de Consumentenbond qua aantallen de kroon. De app verkoopt gegevens aan maar liefst 72 bedrijven. En bij sommige apps gaat het delen van informatie wel heel ver. Datingapp OKCupid verzamelt een combinatie van zeer persoonlijke informatie, zoals leeftijd, geslacht, locatie, maar ook geaardheid en drugsgebruik, en deelt deze met datahandelaren. Die handelaren verkopen die data op hun beurt ook weer door.

Politiek ingrijpen nodig

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over het rapport en dringend verzocht het fenomeen te onderzoeken. Daarnaast stuurde de Consumentenbond een brief naar de Tweede Kamer.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ,,Politiek ingrijpen is hard nodig. Het Noorse onderzoek toont aan dat consumenten de controle over hun data steeds meer kwijtraken. Door deze illegale datahandel kunnen bedrijven advertenties specifiek richten op bijvoorbeeld een 26-jarige homoseksuele, single vrouw in Amsterdam die wel eens recreatief drugs gebruikt. Dat is al krankzinnig. Maar die data kan ook nog eens in verkeerde handen terecht komen en dan bestaat het risico op bijvoorbeeld discriminatie of manipulatie. En consumenten kunnen niets doen om dit te voorkomen. Dit moet écht anders. Het probleem van illegale datastromen moet in de kern aangepakt worden. En dat is aan de politiek. Dit onderwerp moet internationaal meer prioriteit krijgen.”

Klacht

Forbrukerrådet heeft bij de Noorse toezichthouder klachten ingediend tegen Grindr en 5 advertentienetwerken (Twitter’s MoPub, AT&T’s AppNexus, OpenX, AdColony en Smaato). Ook andere consumentenorganisaties in Europa en die in Amerika, Rusland en Nieuw Zeeland, hebben de zaak aanhangig gemaakt bij hun nationale toezichthouders en regeringen. En de wereldwijde en Europese koepelorganisaties Consumers International en BEUC, kaarten de kwestie op internationaal niveau aan.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Keuze van de redactie