’Heel Newton Bakt’: Rode handen en blauwe haren

Plezier in de keuken van het SG Newton in Hoorn.
Hoorn

In de keuken van de scholengemeenschap SG Newton in Hoorn werden gistermiddag 57 bakkertjes verwelkomd voor de bakwedstrijd ’Heel Newton Bakt’.

Er zijn vertegenwoordigers van 19 basisscholen uit heel West-Friesland present, die taarten moeten bakken waarin het thema ’Gouden Eeuw’ is terug te zien. Vorige week kwamen er al 16 scholen langs. In totaal hebben ruim 100 scholiertjes het bakkersschort voorgeknoopt.

De scholen hebben hun drie beste bakkers gestuurd. Die gaan de strijd aan met de andere scholen voor de grote prijs: Een bakworkshop, of pannenkoeken komen eten op het SG Newton met de hele klas. De winnende school wordt volgende week bekend gemaakt als alle juryrapporten klaar zijn. De jury bestaat uit de meesterbakker van het SG Newton, Frank Beers en Rein Otten, eigenaar van Bakker Otten in Hoorn.

Alles wordt uit de kast gehaald om de jury te imponeren. Dat lukt aardig, volgens Otten: „Ik ben altijd onder de indruk als die gasten iets maken. Ze hebben zulke leuke ideeën. Sommige hebben echt aanleg. Die hebben misschien al geoefend of het zijn gewoon natuurtalenten.”

Bende

Het is een gezellige bende. De scholieren rennen door de keuken en zitten onder de felle kleuren van de ingrediënten. De één heeft blauwe haren van het rolfondant en de ander rode handen van de kleurstof. Je wil de keuken dan ook niet zien als de kinderen klaar zijn volgens de meesterbakker: „Sommige komen nooit in de keuken. Maar het zou leuk zijn als ze nu thuis ook gaan bakken. Dat ze een bepaalde drempel over zijn.”

„Het evenement is natuurlijk ook een leuke manier om de basisschoolleerlingen de school en de middelen die we hebben te laten zien”, aldus directrice Marjon Winkelhuis. In ieder geval ruikt de school nu ook heel prettig.

Bekijk hier de drukte in de keuken:

Meer nieuws uit West-Friesland