Premium

Weer vernielingen bij Schager sportclubs. ’Het ene raam is nog niet vervangen of het volgende wordt alweer vernield’

Weer vernielingen bij Schager sportclubs. ’Het ene raam is nog niet vervangen of het volgende wordt alweer vernield’
Nadat eerder ook al een dug-out werd vernield, is nu ook de andere gesloopt bij het A-veld van Schagen United.
© foto Marc Moussault
Schagen

Moedeloos worden ze ervan, de vrijwilligers van voetbalvereniging Schagen United. Opnieuw hebben vandalen stoeltjes op de tribune, ramen en een dug-out vernield op sportpark Groenoord. Morgen is er overleg tussen politie, gemeente Schagen en verenigingen over wat hier tegen is te doen.

Dat er wat moet gebeuren, is duidelijk. In korte tijd zijn er meermalen vernielingen gepleegd op het sportcomplex, waar naast Schagen United onder meer rugbyclub Rush, hockeyclub Magnus en de Schager Tennis Club (STC) hun onderkomen hebben. Bij de tennisvereniging zijn afgelopen weekend ook vernielingen aangericht.

De tribune van Schagen United heeft het het vaakst moeten ontgelden. In november en december al een paar keer, onder meer door graffitispuiters die op heterdaad zijn betrapt door de politie.

Maar dat heeft niet geleid tot een afname van het aantal vernielingen. Zo werden rond de jaarwisseling ook al dug-outs en tribunestoeltjes vernield en graffiti gespoten.

Oplossing

,,Het is lastig om de daders op te sporen’’, zegt wijkagent Rob de Meulmeester. ,,We hebben donderdag met de gemeente Schagen en de clubs op het sportcomplex een gesprek om te zoeken naar een oplossing. Dit kan zo niet langer.’’

Vrijwilligers Nico Bakker en Cock van Stralen zijn dinsdagmorgen bij de vereniging het struweel aan het trimmen tussen het A- en het B-veld. ,,We hebben het er vanmorgen nog over gehad in de kantine. Hier word je toch moedeloos van? De vrijwilligers hebben het raam nog niet vervangen of die vandalen hebben het alweer gesloopt!”

,,Maar wat doe je er aan? Je kunt hier moeilijk dag en nacht wachtlopen op het terrein’’, zegt Van Stralen.

,,Het enige wat wel direct gedaan moet worden, is de toegangspoort naar de parkeerplaats aan de Groeneweg langs de Westerweg op slot te draaien. Maar dat wil de gemeente niet. Dat hek moet gewoon van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s morgens op slot.’’

Volgens Schagen United-voorzitter Frits Nieuwenhuizen heeft de gemeente het hek ooit bestempeld als onderdeel van de openbare weg en mag het daarom niet op slot. ,,Maar dat is natuurlijk raar. Hier gaan we het ook met de gemeente over hebben.’’

Woordvoerster Ans Heijne van de gemeente ontkent dat de gemeente de poort open wil hebben. In tegendeel zelfs: ,,De gemeente is er juist voorstander van dat de poort bij de Westerweg op slot gaat. Dat was in het verleden ook altijd zo. Die poort ging dan alleen open in geval van nood. De vereniging zelf heeft de poort open gedaan’’, zegt Heijne.

Ze heeft namens de gemeente ook een tip: ,,Volgens ons is het een goed idee als de voorpoort aan het einde van de middag op slot gaat voor de nacht. Dat voorkomt ook dat men zomaar het terrein op kan.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen