Premium

19-jarige verdachte voor de rechter voor misbruik vijf meisjes in Middenbeemster en Hoorn. Moeder slachtoffer: ’Wij voelen ongeloof en onmacht’

19-jarige verdachte voor de rechter voor misbruik vijf meisjes in Middenbeemster en Hoorn. Moeder slachtoffer: ’Wij voelen ongeloof en onmacht’
Hoorn / Middenbeemster

,,De Beemster lijkt de Beemster niet meer te zijn. Dit heeft enorme impact op het dorp. Wij voelen ongeloof en onmacht.'' Een moeder van een jong meisje, een van de slachtoffers van de zedenzaak in Middenbeemster, uitte dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar in tranen haar gevoelens.

Een 19-jarige verdachte moest daar voorkomen voor het misbruiken van vijf meisjes tussen de zeven en negen jaar oud in Middenbeemster en in Hoorn. De officier van justitie eiste een jaar celstraf tegen de man, waarvan 247 dagen voorwaardelijk. Daarnaast vroeg ze om een contactverbod met de slachtoffers en een locatieverbod voor een gebied in Middenbeemster en in Hoorn, beiden voor vijf jaar.

Het openbaar ministerie verdenkt de man van ontucht op 30 maart met twee meisjes van negen jaar oud in het Willem Wiesepark in Hoorn. Ook zou de verdachte op 4 juni in Middenbeemster twee meisjes van acht jaar en een meisje van zeven jaar oud hebben misbruikt. Dat laatste gebeurde in de bosjes vlakbij de buitenschoolse opvang.

Smoes

De verdachte lokte de meisjes in Hoorn de bosjes in met de smoes dat hij op zoek was naar een bal. Daar betastte hij de jonge kinderen. Ruim een maand lang tastte de politie in het duister wie verantwoordelijk was voor de ontucht. Totdat er een melding kwam dat een jongeman ontucht had gepleegd bij de naschoolse opvang in Middenbeemster. Daar werden de kinderen met een smoesje over een verdwaalde kat de bosjes in gelokt.

De verdachte bekende alles. ,,Ik heb er nu heel veel spijt van. Die meisjes probeerden me te helpen. Dan ga ik ze zo kwetsen. Ik schaam me hiervoor helemaal kapot. Ik leer nu om eerst na te denken, voordat ik iets doe.''

Psychiatrische jeugdinrichting

De verdachte is zwakbegaafd en heeft een autistische stoornis. Volgens deskundigen moeten de feiten hem in mindere mate worden aangerekend. Of hij een pedofiele stoornis heeft, kan nu nog niet worden vastgesteld. Hij zat 118 dagen in de cel en verblijft sindsdien in een psychiatrische jeugdinrichting in Brabant, waar hij wordt behandeld. Ouders van vier slachtoffers vroegen om 2500 euro smartengeld.

De officier van justitie vond het heel ernstig wat er met de zeer jonge meisjes is gebeurd. Ze wil dat de verdachte verplicht wordt behandeld om te voorkomen dat hij nogmaals de fout ingaat.

De rechtbank doet 28 januari uitspraak.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen