Premium

Postuum Mobilisatie-Oorlogskruis voor Klaas Leek uit Edam. ’Mooi dat hij na al die jaren alsnog erkenning krijgt’

Postuum Mobilisatie-Oorlogskruis voor Klaas Leek uit Edam. ’Mooi dat hij na al die jaren alsnog erkenning krijgt’
Margreet van der Laan-Leek (met bloemen) neemt het Mobilisatie-oorlogskruis, postuum toegekend aan haar vader Klaas Leek, in ontvangst.
© Foto Ella Tilgenkamp
Edam

Voor zover bekend werd dinsdag voor het eerst in de geschiedenis een Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt in de gemeente Edam-Volendam. Na een ingetogen toespraak van burgemeester Lieke Sievers namen nabestaanden van wijlen Klaas Leek uit Edam de eremedaille in ontvangst.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is onder meer bestemd voor militairen en oud-militairen die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste zes maanden in dienst waren. Klaas Leek overleed in januari 1999, maar voldeed aan de eisen. Dochter Margreet Van der Laan-Leek vroeg het oorlogskruis alsnog aan als eerbetoon aan haar vader.

Grebbeberg

Tijdens zijn diensttijd werd de jonge militair op 29 augustus 1939 opgeroepen voor de mobilisatie van de Grebbeberg. Op de hoge heuvel in Rhenen werd het leger in staat van paraatheid gebracht. Klaas Leek overleefde het beschieten van zijn vrachtwagen, maar zag naderhand wel de stoffelijke overschotten van zijn legermaten liggen.

„Het is mooi dat Klaas na al die jaren alsnog erkenning krijgt”, vertelt Harm van der Laan namens de hele familie. De tweede echtgenoot van Klaas’ dochter Margreet verzorgde de aanvraag voor het oorlogskruis. „Het waren allemaal gewone jongens, Klaas was een van hen. Over het verleden van Klaas in het leger is helaas niets officieels terug te vinden. Maar de verhalen zijn er wel.”

„Vroeger vertelde mijn vader al veel over zijn ervaringen op de Grebbeberg, vooral de laatste jaren was hij daar steeds meer geëmotioneerd onder”, vertelt Margreet. „Wij wisten niet van het bestaan van het Mobilisatie-Oorlogskruis. Harm zat zelf bij de marechaussee en attendeerde onze familie erop.” Bij de uitreiking van het oorlogskruis zijn ook haar broers Jur en Jan aanwezig, met echtgenotes Nel en Lida. De eremedaille krijgt op korte termijn een plekje bij ’Klaas Leek Groente en Fruit’ in winkelcentrum De Stient in Volendam, tegenwoordig in handen van kleinzoon Theo Leek. „Het is niet makkelijk om te achterhalen waarvoor in het bijzonder Klaas Leek deze onderscheiding postuum ontvangt”, zegt burgemeester Sievers tegen de familie. „Hij heeft in uw bijzijn gesproken over zijn periode op de Grebbeberg. Wat hij heeft meegemaakt, heeft ongetwijfeld een stempel op zijn leven gedrukt. Als blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden krijgt hij het Mobilisatie-Oorlogskruis. Klaas Leek was een van de mensen voor wie ’het vaderland getrouw’ in het bijzonder gold.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen