Premium

Parlan Jeugdhulp neemt vervroegd afscheid van Transferium in Heerhugowaard: huurcontract loopt tot eind 2021 in plaats van 2036

Parlan Jeugdhulp neemt vervroegd afscheid van Transferium in Heerhugowaard: huurcontract loopt tot eind 2021 in plaats van 2036
Parlan-bestuursvoorzitter Mariëtte Vos-Lambooy: ,,Je kunt op je klompen aanvelen dat we dat niet volhouden.’’
© Archieffoto Frans Jong
Heerhugowaard

Parlan Jeugdhulp trekt zich eind 2021 definitief terug uit Transferium, het woon-/zorgcomplex aan De Vork in Heerhugowaard.

De huidige gebruiker/huurder van het gebouw (ruim 7600 vierkante meter) met tien woonunits voor maximaal 80 jongeren, kantoren, sportzalen en keuken/restaurant heeft dat afgesproken met eigenaar/verhuurder Woonwaard.

Verscheurd

De corporatie had een contract met Parlan dat eigenlijk tot eind 2036 zou lopen, dat wordt verscheurd. Er is besloten tot een vervroegd afscheid, omdat de jeugdhulporganisatie de gesloten jeugdzorg voor 18 gemeenten in Noord-Holland Noord is kwijtgeraakt aan Horizon in Bakkum.

Tot eind 2021, de nieuwe huurtermijn, verzorgt Parlan die taak in Transferium nog wel voor zeven gemeenten in IJmond/Kennemerland. In de nabije toekomst wil Parlan de jeugdzorg kleinschaliger en dichter bij het ouderlijk huis van jongeren organiseren.

Etalage

Corporatie Woonwaard heeft Transferium, dat in 2009 werd geopend en is gebouwd voor circa 30 miljoen euro, al eerder in de etalage gezet. Kandidaat-kopers kunnen zich tot eind deze maand melden. Er is interesse van enkele partijen.

Voor Parlan, dat jaarlijks negen ton huur voor Transferium ophoest, valt door het eerder terugtrekken uit het gebouw financieel een flinke last van de schouders.

,,Op een groep na zit Transferium evengoed vol, maar we werken in de meeste units momenteel met andere doelgroepen. Dus tegen een lager tarief. Dan kun je op je klompen aanvoelen dat we dat niet volhouden’’, laat bestuursvoorzitter Mariëtte Vos-Lambooy van Parlan weten.

Liquiditeitssteun

De jeugdhulporganisatie heeft een spannend jaar achter de rug. Daarin deed Parlan een beroep op liquiditeitssteun van het rijk (lening van 1,2 miljoen euro), schrapte 40 voltijdsbanen (nu circa 850 medewerkers) en bezuinigde negen ton op overheadkosten. Ook gaat Parlan ander, eigen vastgoed en grond naast Transferium verkopen.

’Masterplan’

Gemeenten geven met het oog op de nabije toekomst momenteel vorm aan een ’masterplan’ voor de specialistische jeugdhulp in Noord-Holland en daar worden ook zorgaanbieders bij betrokken, waaronder Parlan. Medio dit jaar moet dat plan gestalte hebben gekregen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen