Premium

Avondje uit in Rosey’s Gin & Beer Garden: ’Dit was er nog niet in Zaandam; precies wat het centrum nodig heeft’

Avondje uit in Rosey’s Gin & Beer Garden: ’Dit was er nog niet in Zaandam; precies wat het centrum nodig heeft’
Thirza ten Seldam achter de bar in Rosey’s Gin & Beer Garden.
© Foto Pascal Fielmich
Zaandam

Ze zaten al een paar maanden startklaar, wachtend op het verlossende papiertje van de gemeente. Kort voor de feestdagen kon Rosey’s Gin & Beer Garden alsnog van start gaan. ,,Dit was er nog niet in Zaandam; precies wat het centrum nodig heeft’’, weet Thirza ten Seldam inmiddels.

Ze kan het weten, want ze werkte eerder bij verschillende horecagelegenheden in het Zaandamse centrum. Vraag in een bar om een mixje en misschien beheerst de barkeeper ook wel een paar cocktails.

Maar buiten Amsterdam jezelf neerzetten als gespecialiseerde ginbar met speciaalbieren, dat getuigt op z’n minst van lef, gebleken van visie. ,,De eerste reacties zijn heel positief. Overweldigend, eigenlijk’’, zegt Thirza. Zaterdag 25 en zondag 26 januari is het officiële openingsweekend.

Inspiratie in Spanje, kans in Zaandam

Een ginbar is een hoofdstedelijk idee. Toch wordt Rosey’s als idee niet gevoed vanuit Amsterdam. ,,We hebben een vaste vakantiebestemming in Spanje en daar gaan we altijd naar een ginbar. ’Als we ooit nog eens iets nieuws willen doen, dan is het een ginbar’. Einde zomer vorig jaar kwam dit pand leeg en zo is het balletje gaan rollen.’’

Helemaal onvoorbereid is de start als ginbar met speciaalbier overigens niet. Levenspartner van Thirza is Mick Boersma, een van de initiatiefnemers van Burger Cartel. Hij startte in 2018 de strandtent zonder strand op de Dam, maar met burgers, salades, bier en ook gin. De combinatie slaat aan.

Rosey’s zit ook op de Dam en is open vanaf 16 uur. De gin-tonic als apetizer wordt gevolgd door bijvoorbeeld een mooie rib eye, een roodbaars, een kaasfondu of een risotto. Wie niet wil wachten tot etenstijd kan luxe borrelbites bestellen. Geen bitterballen of mini-frikadellen, maar bijvoorbeeld wel dim summetjes of drie soorten oesters. Alles uit eigen keuken, gerund door een restaurantkok.

Passend comfortabel

Eerder was in het pand mediterraan restaurant Erosa gevestigd van de Purmerendse ondernemer Erol Savur. De fantasierijke Zuid-Europese inrichting heeft plaatsgemaakt voor passend comfortabel en chique. ,,Als je een gin & beer bar begint ga je nadenken over je publiek. Onze gasten zijn vooral 35-plussers, maar zeker niet uitsluitend. De muziek is ’New Jazz’, lekker ontspannend en swingend. Maar je kunt ook nog gewoon een gesprek voeren.’’

De koelvitrine bevat 25 verschillende bieren, achter de bar merkgins, maar ook eigengemaakte infused gins, zoals een zoet-frisse, een bitter en kruidige gin, of een spicy gin met saffraan en hete pepers. ,,Opvallend is dat veruit de meeste gasten kiezen voor onze eigengemaakte gins. De bekende merken zijn veel minder gevraagd. Dat zegt mij dat hier toch veel ginliefhebbers komen. Maar je kunt ook gewoon een biertje komen drinken of een glas wijn.’’

Lady-bartenders

Rosey’s Gin & Beer Garden wordt gerund door Thirza met twee lady-bartenders. ,,Dat is toevallig zo gekomen, maar het werkt wel heel goed, een geheel vrouwelijke bediening. We doen ook een high gin/beer met vijf gangen en vijf verschillende gins (en tonic) of bieren. Alcoholvrije gin en -bier hebben we ook.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen