Premium

’Eer liever Remmert Aten’, zegt Freek de Jonge

’Eer liever Remmert Aten’, zegt Freek de Jonge
Freek en Hella de Jonge kort na de overhandiging van de Zaanse erepenning.
© Foto: Wim Egas
Zaandam

Om zijn mooie verhalen over zijn jeugd in de Zaanstreek heeft Freek de Jonge dinsdag de erepenning van de gemeente Zaanstad gekregen. De cabaretier kreeg de onderscheiding van burgemeester Jan Hamming tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Zaantheater.

Freek de Jonge woonde van zijn zevende tot zijn achttiende in Zaandam, waar zijn vader predikant was in de Bullekerk. In zijn boeken Zaansch Veem (1987) en Reikhalzend Verlangen (2017) beschreef hij zijn jeugdherinneringen aan de Zaanstreek.

Tenminste, een uitvergrote en fantasierijke versie daarvan, waarbij hij uit zijn ijzeren geheugen talloze anekdotes opdist over de Zaanstreek van de jaren vijftig en zestig. Die Zaanse jaren heeft hij altijd bepalend genoemd, het was de tijd dat de streng opgevoede domineeszoon op zijn dertiende ontdekte dat hij een zaal aan het lachen kon krijgen.

Ook van zijn hand is de onvergetelijke ode aan de Zaan:

Ik heb de Zaan nog nooit bezongen

Die nauwelijks stromende rivier

Waar ik in zwom als kleine jongen

Tussen de ijsberen en ’t wier…’

Genoeg, vinden burgemeester en wethouders, om hem de erepenning van Zaanstad te geven. ,,We zijn ’groos’ op jouw bijdrage aan het uitdragen van de Zaanstreek. Je bent een belangrijke promotor van de Zaanstreek’’, zei burgemeester Jan Hamming bij het overhandigen van het eremetaal.

,,Ik heb met mijn zussen in vijf provincies gewoond, maar dit is de eerste erepenning die ik krijg’’, reageerde Freek de Jonge. Hij nam de onderscheiding opgewekt in ontvangst - ’Ontzettend bedankt!’ - maar nam vooral de gelegenheid te baat om te pleiten voor een officieel eerbetoon voor zijn overbuurman van ooit in de Nicolaes Maesstraat: verzetsman Remmert Aten.

,,Dát was een man die met de samenleving bezig was, iemand die verbinding bracht. Hij hielp Joden onderduiken, hij zwom twee keer naar de Hembrug om explosieven te verwijderen die de Duitsers hadden aangebracht. Én hij heeft hockeyclub de Kraaien opgericht en waterpolode bij Neptunus. Ik heb altijd gehoord dat er geen straat naar hem vernoemd is omdat hij een buitenechtelijke verhouding had, het lijkt me dat daar toch wel eens overheen te komen is. Eer hém, met een straatnaam, hij was een groot man.”

Gevraagd wat hem tot een Zaankanter maakt, reageerde De Jonge eerst met: ,,Tja, ik heb eens een voorstelling gemaakt ’Ben ik een Zeeuw?’.’’ Maar daarna kwam hij met een anekdote over hoe hij met zijn vader ZFC-Sparta bezocht en daar meemaakte hoe zijn vader, die een flinke duw kreeg en hard tegen de houten zitbanken viel, zich een luid ’godverdomme’ liet ontvallen. ,,Een ontzettend bevrijdend moment vond ik dat. En dát maakte me een Zaankanter.’’

De erepenning van Zaanstad wordt door burgemeester en wethouders toegekend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente. Eerder ging de penning onder meer naar Sjoerd Soeters (de architect van Inverdan), Piet van Nugteren (behoud Zaanse monumenten), en Dick Dekker (initiatiefnemer (Z)aan de Wandel en Anna’s Huis).

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen