Erepenning Zaanstad voor Freek de Jonge

Erepenning Zaanstad voor Freek de Jonge
Freek de Jonge in 2016 op Midzomerzaan.
© Erik Rietman Fotografie
Zaandam

Freek de Jonge heeft dinsdagmiddag de erepenning van de gemeente Zaanstad gekregen. De cabaretier kreeg de onderscheiding van burgemeester Jan Hamming tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Zaantheater in Zaandam.

Freek de Jonge woonde van zijn zevende tot zijn achttiende in Zaandam, waar zijn vader predikant was in de Bullekerk. In zijn boeken Zaansch Veem (1987) en Reikhalzend Verlangen (2017) beschreef hij zijn jeugdherinneringen aan de Zaanstreek.

Lees ook: ’Eer liever Remmert Aten’, zegt Freek de Jonge

Een paar keer heeft hij in de Zaanstreek opgetreden met programma’s rond die verhalen: in 2016 op Midzomerzaan en in 2017 in het Zaantheater.

Freek de Jonge kreeg zijn eerste bekendheid in Neerlands Hoop, samen met Bram Vermeulen. Vanaf 1980 maakt hij solovoorstellingen. Hij werd geboren in Westernieland (Groningen) en woont sinds jaar en dag in Muiderberg.

De erepenning van de gemeente Zaanstad kan door het college van B&W worden toegekend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente Zaanstad. In het verleden is de penning onder meer uitgereikt aan Sjoerd Soeters (de architect van Inverdan) en Piet van Nugteren (behoud Zaanse monumenten).

Erepenning Zaanstad voor Freek de Jonge
Freek de Jonge (links) woonde van zijn zevende tot zijn achttiende in Zaandam.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen