Premium

Vuurwerkvrouwen strijdbaar naar het Binnenhof. ’Leuke traditie niet om zeep helpen’

1/6
Den Haag

De zogenaamde Vuurwerkvrouwen hebben dinsdagmiddag in Den Haag hun stem laten horen. „Je hoort alleen maar negatieve verhalen over vuurwerk, maar wij zijn voorstander. Wij willen voorkomen dat er over een paar jaar een leuke traditie om zeep is geholpen en het niets heeft opgeleverd”, aldus Eemnesser Evelien Arler van Witte Vuurwerk.

Zeven leden van de werkgroep Vuurwerkvrouwen (vrouwelijke vuurwerkverkopers) togen in roze trui en vuur- en rotjespijlkostuum strijdbaar naar de Tweede Kamer. Ze delen flyers uit met hun wensen en proberen zoveel mogelijk politici aan hun jas trekken. Nadat ze eerst op het Binnenhof worden weggestuurd, is dochter Manon Arler met een collega zo gewiekst om met de flyers onder haar trui naar de postkamer lopen. ,,We hebben ze daar aangeboden en gezegd dat het onze nieuwjaarkaarten zijn. Dat is ook zo. De meneer van de postkamer heeft beloofd ze bij alle Kamerleden in hun postvak te leggen. Die krijgen ze morgen dus allemaal”, vertelt Manon, terwijl door het raam te zien is dat hij inderdaad de postvakken vult.

Vuurwerkvrouwen strijdbaar naar het Binnenhof. ’Leuke traditie niet om zeep helpen’

De vrouwen laten het daar echter niet bij en zien aan de Pleinkant ineens een andere ingang, waar Kamerleden en ministers volop in- en uitlopen. Als Jesse Klaver met Paul Rosenmöller richting hun auto met chauffeur lopen, spreken ze zonder dralen die eerste aan. „Wilt u nadenken over verbeteringen van de vuurwerktraditie in plaats van het te verbieden?”, vragen ze. Klaver zegt het te willen overwegen, maar Evelien Arler blijft realistisch: „Het is maar de vraag of hij dat inderdaad gaat doen natuurlijk. Maar we hebben het in ieder geval geprobeerd.”

Emoties

Terwijl meerdere politie-agenten de groep voortdurend in het oog houden, blijken de roze truien van de vrouwen meerdere politici op het verkeerde been te zetten. Denk-Kamerlid Tuhanan Kuzu komt enthousiast op de vrouwen af -naar het lijkt- in de veronderstelling dat ze voor een vuurwerkverbod zijn. Hij gaat een gesprek echter allerminst uit de weg. „Blijkbaar komt het niet in mensen op dat ook nog voorstanders van vuurwerk kunnen zijn”, merkt Arler. „En bij vrouwen denken ze daar al helemaal niet aan. Maar eerlijk is eerlijk, hij heeft veel tijd voor ons genomen.”

Vuurwerkvrouwen strijdbaar naar het Binnenhof. ’Leuke traditie niet om zeep helpen’

Arler is dus met dochter Manon naar Den Haag gekomen en de vuurwerkliefde zit bij de hele familie dan ook in het bloed. „Ze breken langzaam onze branche af en helpen een traditie om zeep”, zegt Arler geëmotioneerd. „Als je vuurwerk verbiedt gaat een heel groot deel van de mensen het vuurwerk in België of Duitsland halen. Je duwt belastinggeld de grens over en de shit houd je gewoon hier.”

Vuurwerkverbod

Terwijl er ook nog acht busjes van de marechaussee het plein in de gaten houden en minister Hugo de Jonge de vrouwen niet te woord wil staan, komt Theo Hiddema voorbij. Bij het Forum-Kamerlid vinden ze gehoor. „Een vuurwerkverbod gaat niets oplossen”, is hij van mening. Arler: „In de media is er totaal geen aandacht voor voorstanders. Jinek heeft ons de hele week aan het lijntje gehouden. Ze hebben dagelijks gebeld, maar steeds mochten we toch niet komen. BN-ers en iedereen die er verder geen verstand van heeft, mogen hun mening geven. De kenners nergens.”

En de vrouwen willen vooral dat er een eerlijk verhaal verteld wordt. „De vuurwerkbranche krijgt nu steeds een negatief stempel. Wij zijn zogenaamd de boosdoeners, terwijl wij aan ik weet niet hoeveel regels moeten voldoen. Het is het illegale vuurwerk wat problemen en ellende geeft.”

Handhaving

De vuurwerkverkopers zijn daarentegen aan steeds nieuwe regels gebonden en vaak verplicht te investeren om hun verkoopvergunning te houden. „Elk jaar komen er weer meer regels. Kom eens met een plan voor de langere termijn zodat ik als ondernemer weet waar ik rekening mee moet houden”, vindt Arler. „Economie is tegenwoordig bijna een vies woord. Maar de ondernemers zorgen wel voor de ruif waar iedereen uit eet. Afgelopen jaar werd er in Nederland € 77 miljoen uitgegeven aan vuurwerk. Daar hangt een hele industrie aan vast die ook mee-eet. Transport, verpakkingen en ga zo maar door.”

Vuurwerkvrouwen strijdbaar naar het Binnenhof. ’Leuke traditie niet om zeep helpen’
De Vuurwerkvrouwen bij de Tweede Kamer: vlnr Manon Arler en Evelien Arler uit Eemnes, de Brabantse Marian Nooijen en Nathalie de Vries uit Apeldoorn.
© Manon Arler

Terwijl de vrouwen nog staan te flyeren, komt het nieuws naar buiten dat de Kamerfracties van de VVD en CDA overstag zijn en inmiddels voorstander zijn van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. CDA-Kamerlid Chris van Dam stelde echter dat ’als je niet iets wezenlijks doet aan de handhaving, er ook met zo’n verbod niets verandert’. Arler: „Dat is heel positief om te horen. Hij voelt blijkbaar ook wel aan dat zo’n verbod niets gaat oplossen.” Met het verbod zelf kunnen de vrouwen overigens wel leven. „Winkels in Nederland verkopen nog maar één soort rotje, dus dat is niet zo’n probleem. We hopen alleen wel dat het hierbij blijft. Onze vuurwerktraditie moet behouden blijven.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen