Premium

Column Andermans rommel: Aria van de plasticvissers

Column Andermans rommel: Aria van de plasticvissers

’Troepmenneke’ noem ik hem. ’Mister Trash Wheel’, de vinding van de Amerikaan John Kellet, hapt al vijf jaar drijvende rommel uit het water in de haven van Baltimore. Het was daar niet meer te harden zo smerig. Hier zwemmen kon al lang niet meer. Een hengeltje uitwerpen in de plastic drab, zinloos.

Zo’n 1.233.000 kilo viezigheid viste troepmenneke al uit de haven, waaronder 700.000 sigarettenpeuken. En nu, in 2020, is het havenhoofd schoon genoeg om er op een gezonde manier te verblijven en te recreëren.

Plasticvisser Kellet, die zijn tijd ver vooruit was, ontwierp zijn machine in 2007. Inmiddels drijven er een paar rond en zijn ook andere Amerikaanse kuststeden van plan de machines in te zetten.

Troepmenneke pakt de rommel uit het water door middel van een lopende band. Hij oogt als een vriendelijke reus. Doet een beetje denken aan Holle Bolle Gijs in de Efteling, die kinderen aanspoort papiertjes in zijn mond te gooien. ’Papier hier.’

U zult denken: wij hebben toch onze eigen plasticvisser Boyan Slat? Die kwam met zijn plasticgrijper op zee (Ocean Clean-Up). En recent ook met een apparaat (Interceptor) om rivieren schoon te maken. Op een kekke presentatie deed Boyan Slat voorkomen dat dit een totaal nieuwe vinding was.

Column Andermans rommel: Aria van de plasticvissers
Rommelhapper in de haven van Baltimore
© Foto Mister Trash Wheel

Het idee (de lopende band) is vrijwel identiek aan die van Baltimore. Volgens The New Yorker onthield Slat de maker van troepmenneke informatie over de ontwikkeling van zijn ’eigen’ vinding.

De aanpak van rommel is een serieuze zaak. Grote ego’s kunnen we missen als kiespijn. Adam Lindquist, de baas van de Baltimore’s Healthy Harbor Initiative, feliciteert Boyan Slat ruiterlijk, zij het met tongue in cheek. „Wij wensen hem veel succes. Imitatie is een mooie vorm van vleierij.” Op mijn vragen antwoordt het Boyan Slat-team dat de Interceptor toch echt iets anders is.

Mondiaal zijn duizend rivieren ernstig vervuild. Het is zaak dat overheden troephappers, in welke vorm dan ook, inzetten.

Op het eind van de dag is het dan nog de vraag wat er met al dat opgeviste plastic wordt gedaan. Wat gebeurt er met de shitzooi uit – pak hem beet – de Mekong? In de fik steken, wegmoffelen onder de grond?

Plastichappers zijn niet zaligmakend. John Kellet: ’Wij bestrijden een symptoom van de ziekte. Het is geen genezing.’

Niet weggooien is beter. Of liever: helemaal geen wegwerpplastics meer maken.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.