Premium

Zaandammer hoort twee jaar cel eisen voor bedreigingen aan adres van zowel huisarts als vriendin

Haarlem / Zaandam

Tegen de 48-jarige Teun W. uit Zaandam is dinsdag voor de rechtbank in Haarlem voor onder meer bedreiging van zijn huisarts twee jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man ontkent dat hij de arts met de dood heeft bedreigd.

De huisarts maakte bijna een jaar geleden melding van de vermeende doodsbedreiging. Hij wilde een garantie van de politie dat die direct op de stoep zou staan als zijn patiënt zijn dreigement zou komen uitvoeren. De arts wilde per se geen aangifte doen, omdat hij niet uit zou zijn op de vervolging van W. De verdachte zei voor de rechtbank dat - toen zijn arts hem zei dat die niks meer voor hem kon betekenen en dat hij dan maar met een mes op een kruising moest gaan staan - hij had geantwoord dat hij dan eerst bij de huisartsenpraktijk zou langskomen.

Volgens de officier van justitie heeft de Zaandammer de voicemail van de huisarts ingesproken met de woorden ’Eerst je auto, dan jij en je hele familie. Ik blaas alles op’. Advocaat George Velthuizen van W. zei dat zijn cliënt destijds veel medicijnen gebruikte en dat de arts hem steeds meer pillen voorschreef. Volgens de raadsman was de Zaandammer ontoerekeningsvatbaar. Hij wees erop dat W. zijn excuses heeft aangeboden en dat hij nog steeds patiënt is bij de arts.

W. wordt er ook van beschuldigd dat hij eind augustus vorig jaar zijn toenmalige vriendin in Zaandam een revolver op haar hoofd heeft gezet. Het zou gaan om een spelletje Russische roulette. De vrouw stond doodsangsten uit en claimde op de zitting 850 euro smartengeld. De Zaandammer deed de beschuldiging af als ’klinkklare leugens’.

Revolver

De verdachte geeft wel toe dat hij een vuurwapen plus munitie van zijn vriendin heeft gekregen. Dat wapen dook 2 september vorig jaar op in een kringloopwinkel in Beverwijk, waar W. een rugtas met de revolver erin per ongeluk zou hebben achtergelaten. Het zorgde voor flink wat beroering in de winkel.

De verdachte wordt er tot slot van beschuldigd dat hij eind juli 2018 in Haarlem een man 200 euro zou hebben afgeperst.

De officier van justitie noemde W. een agressieve en gevaarlijke man die heel veel mensen de stuipen op het lijf jaagt. Advocaat Velthuizen stelde juist dat zijn cliënt best een normaal leven kan leiden als hij maar een dak boven zijn hoofd heeft. De uitspraak is op 28 januari.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen