Premium

Jordi van der Weide: Van verjaardagsracer tot erkend supertalent

Jordi van der Weide: Van verjaardagsracer tot erkend supertalent
Jordi van der Weide kent een stormachtige ontwikkeling.
© Eigen foto
Hauwert

Zo race je tijdens een verjaardagsfeestje met vrienden over de kartbaan en zo verdien je de NOC NSF-talentstatus omdat je zo goed bent. Jordi van der Weide kan erover meepraten. Hij is nog maar 15 jaar oud, racete in 2018 zijn eerste wedstrijd en werd een jaar later meteen Nederlands kampioen. ,,Ik heb mezelf wel verbaasd.”

De ontwikkeling van Van der Weide gaat bijna nog harder dan zijn kart zelf. Zoals gezegd begint het allemaal met recreatieve kartwedstrijdjes tussen hem en zijn vrienden, totdat steeds meer mensen hem zeggen dat hij eens les moet nemen. ,,Ik vond het allemaal zo leuk dat ik inderdaad mijn licentie ben gaan halen. Drie maanden later reed ik mijn eerste wedstrijd in het officiële kampioenschap van de Nationale Autosport Federatie KNAF. Dat was in Genk en ik eindigde meteen als derde.”

Hoewel de bescheiden inwoner van Hauwert zichzelf liever geen talent noemt, ziet iedereen dat hij dit wel degelijk is. Zo ook zijn begeleiders van Sturgis Racing uit Andijk, die na het succesvolle debuut op Belgisch grondgebied direct doorpakken. ,,Ze wilden in 2019 serieus met mij aan de bak.”

Podiumplaatsen

Zo gezegd, zo gedaan. In de zeven wedstrijden van het officiële Nederlands/Belgisch kampioenschap racet hij zichzelf naar vijf podiumplaatsen en wordt Van der Weide zelfs eerste in de laatste race van het seizoen. Zijn positie in het eindklassement? Een knappe tweede plaats. ,,Ik heb mezelf daarmee wel verbaasd. Ieder weekend train ik hele dagen en vooral in het begin maakte ik hele grote stappen.”

Stappen die ertoe leiden dat de tiener de talentstatus van NOC NSF ontvangt. Een hele eer, zo zegt hij zelf. ,,Dat betekent dat ze het in mij zien zitten en mij de kans geven om mezelf verder te ontwikkelen. Op school wordt daar nu rekening mee gehouden. Er worden bijvoorbeeld toetsen verschoven, ik krijg vrij van gym om mijn eigen krachttraining te kunnen doen en ik ben vaker vrij om maar optimaal te kunnen presteren tijdens het karten. Dat is best bijzonder. Niet veel kinderen krijgen deze kans. Een ander voordeel van de talentstatus is dat ik mee kan doen aan wedstrijden die door andere organisaties worden gehouden. Wedstrijden die je normaal gesproken niet zomaar kunt rijden.”

Besef van gezondheid

Waar veel coureurs in de kostbare auto- of motorsport hun handen vol hebben aan de financiële huishouding, heeft Van der Weide oog voor kinderen die minder geluk hebben dan hijzelf. Dat uit zich in donaties aan het goede doel. ,,Het klopt dat karten op dit niveau een dure hobby is, maar ik vind het heel erg belangrijk dat andere kinderen ook plezier aan sport kunnen beleven. Als ik daar een beetje bij kan helpen door een deel van mijn sponsorinkomsten aan Spieren voor Spieren te geven, dan doe ik dat graag. Spieren en sporten horen nu eenmaal bij elkaar.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen