Premium

Volendamse succesondernemer Edwin Boelsz trapt lekker door

Volendamse succesondernemer Edwin Boelsz trapt lekker door
Voor 2020 heeft Edwin Boelsz nu al honderdduizenden kinderfietsen verkocht.
© Foto Wim Egas
Volendam

Eerst wilde hij de grootste kinderfietsleverancier van Nederland worden. Daarna van Europa. Na deze behaalde resultaten stond het winnen van de Ondernemingsprijs van de Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam hoog op het lijstje. Ondernemer Edwin Boelsz uit Volendam, directeur van Kubbinga BV wil alleen maar vooruit, vooruit, en nog meer vooruit.

„Het wordt steeds gekker en gekker”, verontschuldigt Boelsz (50) de ampele minuten die hij later dan gepland aanschuift.

In 1995 werd de nazaat van de bekende Bart Smit-familie gevraagd om Kubbinga BV in Volendam te komen versterken. De focus van dit bedrijf lag sinds de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog op de verkoop van speelgoed vanuit het voormalige Oostblok.

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 werd China leidend in speelgoed. Kubbinga kwam in zwaar water terecht. Edwin Boelsz moest de reddende man worden. Hij maakte samen met Leo Kubbinga die belofte waar.

’Al meer dan 100.000 steps in bestelling’

„Maar niet helemaal op de manier waarop het van tevoren was bedacht’’, vertelt Boelsz die het ondernemen met de paplepel kreeg ingegoten door de grote Jaap Blokker himself.

„Hij was mijn mentor. Bij Blokker ben ik echt van onderaf aan begonnen. Op eigen verzoek werd ik geplaatst op de afdeling speelgoed, waar meneer J. Blokker het niet helemaal mee eens was. Ik bleef bij mijn standpunt.”

De padre familias van de beroemde detailhandelsketen zat ernaast: Boelsz ontpopt zich als een ware speelgoedman. Bij Kubbinga gooit hij het alsnog over een andere boeg. „In het importeren van speelgoed, daar zat de klad in. Ik stortte me eerst op de productie en verkoop van voetballen. De kinderfietsen kwamen daar al snel bij.’’

Volare

In 2001 neemt de slagvaardige Edwin Boelsz de onderneming Kubbinga over. De merknaam van de fietsen wordt veranderd in Volare, uitgegroeid tot een wereldwijd begrip. „Een naamsverandering van de onderneming zelf vind ik niet nodig. Waarom zou ik een bordje met mijn naam aan de gevel willen hebben. Het gaat niet om mij, het is het succes van het bedrijf, van Kubbinga.’’

De showroom aan de Parallelweg toont slechts een greep uit het assortiment. De nieuwste modellen van de Volare fietsen, loopfietsen, opvallende driewielers met een overkapping en prachtige licentie-steps.

„Iedereen zei hierover, doe het niet. Dus wat doet Edwin?! Die steps zijn een belachelijk succes geworden: dit jaar staan er al meer dan 100.000 in bestelling.” Het meest trots is Boelsz op het binnenslepen van grote licenties van onder andere Disney, Marvel, Warner Brothers en Nickelodeon.

Op een speciaal tableau staat Elsa uit het Frozen-koninkrijk uitgestald in verschillende creaties; variërend van step tot fietsbel.

„Mensen beseffen vaak niet dat dit allemaal bij ’dat bedrijfje’ uit Volendam vandaan komt. Voor 2020 hebben we nu al honderdduizenden kinderfietsen en meer dan een miljoen voetballen verkocht. Daarom ben ik zo trots op die prijs en het oordeel van de jury: ’Kubbinga is een zeer vernieuwend bedrijf, dat internationaal samenwerkt met de grootste bedrijven’.’’

Voor gek

,,Ik wil blijven vernieuwen, ik anticipeer altijd op de markt. Puur op gevoel, en gelukkig eigenlijk altijd met succes. Behalve die ene keer, maar dat kwam eigenlijk door een accordeerfout. Toch zal ik het nooit vergeten: in plaats van stoere blauwe jongensfietsen kregen we blauw/paarse binnen.” Wijzend op een neon-gele stoere jongensbike: ,,Toen ik met dit idee kwam, verklaarde iedereen mij voor gek. Maar die fiets loopt als een trein.”

Over de toekomst: „Ik ben de tijd altijd een stap voor, lijkt wel. Toen de damesfiets met voordrager kwam, bedacht ik meteen dat meisjes dat dan ook zouden willen. ’Hetzelfde als mama’. Maar, vooruitstrevend of niet: elektrische kinderfietsen komen er bij ons niet in. Al is het maar uit eigen principe: kinderen moeten bewegen.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen