Premium

SP Enkhuizen: ’Termijn voordat je starterslening krijgt is te lang’

Enkhuizen

De termijnen voor het verkrijgen van een starterslening voor inwoners van Enkhuizen die hun eerste huis willen kopen is te lang.

Aldus SP lid Gelske Nauta bij de bespreking van de gemeentelijke verordening, die het verstrekken van de lening na een motie van het CDA mogelijk maakt. Met de lening zullen meer (jonge) mensen in staat zijn om hun eerste huis te kopen, zo is de achterliggende gedachte.

Acht weken

Wat meerdere fracties ertoe bracht te benadrukken dat deze lening wel echt bedoeld moet zijn voor Enkhuizers gezien de druk op de woningmarkt. De SP vreest dat de acht weken, die het kan duren voordat het college een beslissing neemt op de aanvraag, te lang kan zijn. ,,Een hypotheek kan binnen een week geregeld worden.’’

Richtlijnen

Wethouder Struijlaart heeft die ervaring niet. De tijd is nodig, bovendien volgt de gemeente de richtlijnen van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Zorg was er ook of de vijf ton die in het fonds zit wel voldoende is om iedereen te helpen. Struijlaart denkt van wel, ook omdat aflossing terugvloeit in de pot. ,,En heb ik onvoldoende, dan kom ik graag bij u terug.’’ Later dit jaar komen er nog andere voorstellen, bijvoorbeeld om duurzaamheid in woningen te stimuleren, zo beloofde wethouder Esther Heutink.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen