Premium

Geen uitkijktoren meer op Kruisberg in Heemskerk, PWN bouwt wel een nieuwe op de Papenberg in Castricum

Geen uitkijktoren meer op Kruisberg in Heemskerk, PWN bouwt wel een nieuwe op de Papenberg in Castricum
Uitzicht vanaf het huidige uitkijkpunt op de Papenberg.
© foto pwn
Castricum

De uitkijktoren op de Kruisberg in Heemskerk is gesloten, leve de uitkijktoren op de Papenberg in Castricum.

Waar in Heemskerk tevergeefs handtekeningen zijn ingezameld om de uitkijktoren op de Kruisberg te behouden, krijgt Castricum een geheel nieuwe op de Papenberg - de hoge duintop naast het voetbalveld van Vitesse ’22.

Het is het resultaat van jarenlang plannen maken. Vanaf 20 januari gaat PWN eindelijk aan de slag. Het begint met de bouw van een trap. Het huidige pad dat loopt vanaf de top van het klimduin naar het uitzichtpunt wordt opgeheven.

Bij de bouw van de trap wordt er alles aan gedaan om de natuur met de werkzaamheden zo min mogelijk te belasten. Aannemer AW Mense Groen voert het werk elektrisch uit. Naast elektrisch aangedreven machines en divers gereedschap op accu’s, wordt een deel van de werkzaamheden met de hand gedaan. De accu’s worden op locatie opgeladen in een container met zonnepanelen.

Waterloop

De werkzaamheden zijn het startsein voor het opknappen van gebied de Papenberg. In een tweede fase wordt het uitzichtpunt aangevuld met een moderne nieuwe uitkijktoren. Tegelijk wordt ook de smalle waterloop tussen het pad en sportvelden natuurlijker ingericht, namelijk als een duinrel (duinbeek). Daarnaast wordt het uitgezakte zand van het klimduin weer naar boven gebracht.

Om ruimte te maken voor de werkzaamheden vindt grondruil plaats tussen sportclub Vitesse ’22, gemeente Castricum en PWN. Verder is het voornemen tien bomen te kappen tussen de sportvelden en het wandelpad.

Dat is deels om de inrichting mogelijk te maken en meer lichtinval te krijgen op de waterloop en deels omdat sommige bomen niet meer veilig zijn, aldus PWN.

Voor wie vragen heeft over de werkzaamheden, is er op zaterdag 25 januari van 10 tot 12 een inloopochtend op locatie. PWN-boswachter Bob de Wolf is bij de Papenberg aanwezig voor tekst en uitleg.

De uitkijktoren in Heemskerk blijft gesloten. Deze is in 2011 gebouwd en blijkt door intensief gebruik tien jaar eerder dan verwacht afgeschreven. PWN heeft de benodigde 200.000 euro voor een nieuwe niet beschikbaar.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen