Premium

Gemeenten en provincies ondertekenen akkoord dat ervoor moet zorgen dat het overal zo schoon is als op de Waddeneilanden

Gemeenten en provincies ondertekenen akkoord dat ervoor moet zorgen dat het overal zo schoon is als op de Waddeneilanden
De Hoogovens van staalproducent Tata Steel.
© Foto ANP
Amsterdam

Gemeenten en provincies hebben met Milieuminister Stientje van Veldhoven het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Maar wat hebben we hieraan?

1. Wat houdt het Schone Lucht Akkoord in?

Het gaat om afspraken tussen gemeenten, provincies en Rijk om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hiermee moet ook gezondheidswinst worden behaald. Samen willen de overheden er op allerlei manieren voor zorgen dat in 2030 ’50 procent gezondheidswinst’ wordt geboekt ten opzichte van 2016. Uiteindelijk doel is dat het overal in Nederland net zo schoon is als op de Waddeneilanden nu.

2. Maar is het zo slecht gesteld met de luchtkwaliteit in Nederland?

Blijkbaar wel. Nederlanders sterven gemiddeld negen maanden eerder door de vieze lucht. De maatregelen moeten leiden tot vier maanden gezondheidswinst.

Met het Schone Lucht Akkoord verwacht het kabinet jaarlijks 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht te voorkomen. Nu zijn er dat nog 11.000.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ,,Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen.’’

3. Maar wat voor maatregelen worden er dan genomen?

Gemeenten en provincies kunnen strengere eisen stellen aan de industrie bij het verlenen van vergunningen.

Landelijk is al geregeld dat vanaf 2021 een roetfiltertest onderdeel is van de APK voor bepaalde dieselauto’s.

Ook mobiele bouwmachines, zoals veel aggregaten, moeten schoner. Verder stopt de subsidie op pelletkachels.

De maatregelen sluiten aan bij het klimaatakkoord en de aanpak van stikstof. De afspraken moeten leiden tot minder uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens.

4. Is iedereen onder de indruk van het akkoord?

Niet iedereen. Milieudefensie mist ’concrete maatregelen’ die de lucht echt schoner maken en noemt het akkoord ’boterzacht’ omdat het juridisch niet bindend is. Milieudefensie voerde eerder een rechtszaak tegen de overheid, omdat de Nederlandse luchtkwaliteit niet overal aan Europese normen voldoet. De rechter gaf de organisatie in een kort geding gelijk en verplichtte de Staat tot het nemen van maatregelen. Het hof oordeelde uiteindelijk dat de Staat inmiddels wel genoeg maatregelen had opgesteld.

Het Longfonds is positiever en noemt het een ’eerste stap in de goede richting’. De organisatie roept alle gemeenten en provincies op zich bij het akkoord aan te sluiten. Het fonds noemt het onacceptabel dat zoveel mensen ziek worden door de lucht die ze inademen.

5. Maar welke provincies en gemeenten doen dan wel mee?

Grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht doen in ieder geval mee. Hier is de luchtkwaliteit het slechtst. En ook Velsen (Tata Steel), Leiden, Haarlem en Zaanstad hebben getekend. Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn ook van de partij.

Later dit jaar verwacht de minister een tweede tekenmoment te organiseren om andere gemeenten alsnog de mogelijkheid te bieden om zich bij het akkoord aan te sluiten.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen