Muizen vreten buikjes rond op Beverwijkse Bazaar, Voedsel- en Warenautoriteit sluit vijf zaken en deelt 39 waarschuwingen uit

Deze zelfgemaakte muizenval trof de Voedsel- en Warenautoriteit aan bij een van de verkopers op de Beverwijkse Bazaar.
© foto NVWA
Beverwijk

Een onaangekondigd bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij de Beverwijkse Bazaar leidt tot boetes en spoedsluitingen. Bij vijf zaken werden de deuren direct gesloten en 39 kregen een schriftelijke waarschuwing.

Aangevreten verpakkingen, zelfgemaakte muizenvallen, en uitwerpselen. Dat is wat de inspecteurs van NVWA aantroffen afgelopen zaterdag op de Beverwijkse Bazaar. Zij inspecteerden 93 restaurants en levensmiddelenbedrijven, nadat uit een inspectie van vorig jaar bleek dat er sprake was van grootschalige muizenoverlast.

Paula de Jonge van de NVWA was zaterdag aanwezig bij de inspectie: ,,Alle overtredingen zijn terug te voeren naar de muizenoverlast. Aangevreten verpakkingen en uitwerpselen zijn op veel plekken gevonden. In totaal zijn er 5 zaken direct gesloten en 39 kregen een schriftelijke waarschuwing.” Van de 39 waarschuwingen waren er 22 ernstige overtredingen of waren de winkeleigenaren al eerder gewaarschuwd. Deze eigenaren krijgen bovenop de waarschuwing een boete of andere sanctie.

De directeur van de Bazaar, George Zapantoulis, zegt geschrokken te zijn: ,,Wij begrijpen het belang van de inspecties en wij zijn blij met deze actie, omdat wij als verhuurder alleen de ondernemers kunnen adviseren en geen directe stappen kunnen ondernemen.” De Bazaar geeft aan met ongediertebestrijders te werken, maar legt ook verantwoordelijkheid bij de ondernemers neer. ,,De winkeliers hebben ook de verantwoording om hun eigen zaak schoon te houden.”

Afgelopen zondag is er een inspecteur van de NVWA teruggegaan naar de gesloten zaken ter controle. ,,We wilden er zeker van zijn dat de winkeliers zich houden aan de spoedsluiting. Daar hoort ook het weggooien van etenswaren bij. Al het eten van de gesloten winkels wordt nu als vervuild beschouwd.”

Tot nu toe lijkt het erop dat de gesloten winkels zich houden aan de afspraak. Wanneer zij hun deuren weer mogen openen is nog niet helemaal duidelijk. ,,De winkeliers moeten er eerst voor zorgen dat hun winkel op de schop gaat en klaar is voor een herinspectie. Als uit deze nieuwe inspectie blijkt dat de winkel aan de eisen voldoet, dan mogen zij hun winkel weer openen.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen