Politie zoekt naar daders zilver geverfde trein: ’Bijzonder vervelend incident’

De trein die over de lengte van acht treinstellen zilver werd geverfd.
Langs het spoor bleven lege spuitbussen en handschoenen achter.
1/2
Wormerveer

Een leuke stunt of smakeloos vandalisme? De politie denkt het laatste en doet opsporing naar de daders die afgelopen weekeinde een trein op station Wormerveer aan een kant - acht treinstellen lang - volledig zilver verfden.

Hoe de daders - gezien de omvang van de klus moeten het haast wel meerdere daders zijn geweest - te werk zijn gegaan is duidelijk. In een hek langs de spoorlijn is een flink gat geknipt en langs het spoor is een doos met (lege) spuitbussen verf en handschoenen achtergebleven.

Dat de actie voor de Nederlandse Spoorwegen een flinke kostenpost is staat als een paal boven water. De trein moet uit de dienst worden genomen om te worden schoongemaakt. Ook moet een nieuwe trein ter vervanging worden ingezet. „We vinden dit ontzettend asociaal”, aldus de woordvoerster.

Opmerkelijk is echter dat de NS zondagmiddag nog geen aangifte bij de politie heeft gedaan van vernieling, zo laat de politie Zaanstreek-Waterland weten. „We weten dit ook alleen uit de media. Maar we zijn wel een onderzoek gestart, want dit is voor de NS een bijzonder vervelend incident”, aldus een politiewoordvoerder.

De politie moet het in het onderzoek zonder camerabeelden stellen. Enkele politieke partijen in Zaanstad roepen daar op sociale media om na de bekladding.

Op de facebookgroep Wormerveer laat Michel Schermer - een van de eersten die de daad ontdekte - weten dat Station Wormerveer de laatste tijd steeds vaker als ’rangeerterrein’ wordt gebruikt door de NS. Dat zou volgens de Wormerveerder vandalisme in de hand werken omdat er geen camera’s hangen en er verder ’geen of nauwelijks toezicht’ op de treinen is.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen