Premium

Actrices spelen letterlijk met kunst. Theatergroep MIO treedt op in Zuidervermaning

Actrices spelen letterlijk met kunst. Theatergroep MIO treedt op in Zuidervermaning
Theatergroep MIO, met van links naar rechts Ellen Vermeulen, Tom Willems, Els de Jong, Ellen Boot en Margaret Tromp.
© Foto José Pietens
Westzaan

Ze speelden een culinaire voorstelling in een restaurant met dinerende mensen en kropen op grote hoogte in de huid van stewardessen. Mét uitzicht op passerende vliegtuigen. Het moge duidelijk zijn dat de vier actrices van theatergroep MIO en hun regisseur Tom Willems een voorliefde hebben voor theater op bijzondere locaties.

Komend weekeinde spelen ze hun nieuwste stuk ’Finissage’ in de Zuidervermaning. Ook hier was de locatie het uitgangspunt voor de voorstelling. De Meiden In Oprichting (MIO) wilden ’iets’ met kunst maken en toen ze de Zuidervermaning zagen, wisten ze meteen dat het dáár moest gebeuren.

In Finissage kruipen actrices Ellen Vermeulen, Ellen Boot, Margaret Tromp en Els de Jong weer in de huid van de vier zussen uit culinaire voorstelling ’Food’ uit 2016. Kwamen de zussen toen in een restaurant bijeen om de erfenis van hun overleden vader te regelen, nu verzamelen de zussen zich op uitnodiging van hun vaders advocaat op een finissage, de laatste dag van een expositie. Hun levenspaden verschillen drastisch, maar de gemene deler is dat ze ieder op hun eigen manier de kunst in zijn gegaan.

Kunstenaars

De vier actrices spelen letterlijk tussen de kunst. Tien kunstenaars -bijna allemaal Zaans - richten komende week een tentoonstelling in de kerk in met onder meer schilderijen, foto’s en gedachtenishuisjes. „We betrekken de kunst echt bij het spel, het is geen ’mooi behangetje’ voor de spelers”, zegt Ellen Vermeulen. „Je kunt de kunstwerken zelfs kopen.”

Tom: ,,Finissage is geen klassieke voorstelling. Je kijkt niet naar een toneelstuk op een podium. Je kijkt kunst op een expositie en tussendoor spelen de actrices hun scenes. Het is geen kant en klaar verhaal. We spelen fragmenten, elke bezoeker ziet er een eigen verhaal in.”

Margaret, Els en de twee Ellens hebben hun sporen verdiend bij verschillende Zaanse toneelverenigingen. MIO kwam een jaar of vijf geleden voort uit ’een avondje leut’ en werd van gelegenheidsproject ’een hobby waarbij het echt werken is’. Wat zowel zij als Tom prettig vinden, is dat zij met elkáár een voorstelling maken. Bij MIO geen hiërarchische verhoudingen, vaste hoofdrolspelers of een regisseur die alles bedenkt en voorschrijft. Maar wél gelijkwaardigheid, vrijheid én veel onzekerheid.

Tekst

Ellen Boot: „Vorige week is er nog een scène geschrapt en een liedje vervangen. Pas een week van te voren staat de tekst definitief vast. Daar word ik wel een beetje zenuwachtig van, maar ik weet óók dat het goedkomt, dat we er met zijn allen iets moois van maken.”

Zelfs met een definitief scenario brengen de MIO-voorstellingen veel onzekerheden met zich mee, zegt Tom. „Ze spelen immers tussen het publiek. Dan komt het voor dat een bekende van Margaret zegt: ’Hallo Margaret’. Maar Margaret is op dat moment Margaret niet, zij speelt een rol. Op zo’n moment moet je je rol vasthouden, maar dat kunnen deze vier wel. Zij hebben heel veel ervaring en durven elke keer weer het avontuur aan te gaan.”

18/1 (20 uur) en 19/1 (15 uur) in de Zuidervermaning (Zuideinde 233, Westzaan). Kaarten (€15) reserveren via miotheatergroep@gmail.com.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen