Premium

Buigen of barsten voor ’door crimineel geleide’ voetbalclub OFC in Oostzaan

Buigen of barsten voor ’door crimineel geleide’ voetbalclub OFC in Oostzaan
Het sportcomplex van dorpsclub OFC gaat op slot als de banden met de voor witwassen veroordeelde geldschieter niet worden verbroken.
© Foto Wim Egas
Oostzaan

Het is de week van de waarheid voor amateurclub OFC in Oostzaan. Blijft voor witwassen veroordeelde geldschieter Marwan K. aan de macht en blijft de club vaag over de financiën, dan gooit de gemeente het sportcomplex nog deze week op slot.

De Oostzaanse gemeenteraad heeft deze maandagavond een extra vergadering ingelast over de situatie bij de voetbalclub. (Volg die vanaf 20.30 uur live onderin dit artikel). Die is extra precair vanwege de mogelijke link met heftig crimineel geweld.

Burgemeester Rob Meerhof meldde onlangs dat de recherche al maanden onderzoek doet. Er worden verbanden vermoed tussen het leggen van op scherp staande handgranaten in onder meer Haarlem en Oostzaan, brandstichting en een schietpartij. De doelwitten zouden mensen zijn die een conflict hadden of hebben met de Oostzaanse voetbalclub, Marwan K. zelf of een van zijn trawanten.

Witwassen

K. (51) werd vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel voor het structureel witwassen van met misdrijven verdiend geld. Eerder zat hij anderhalf jaar vast voor zwendel met cd’s. Voor het leiden van de cd-bende werd hij tot drie jaar cel veroordeeld. In 1995 werd twee keer een aanslag op zijn leven gepleegd. Dat erkende K. in een interview met deze krant in 2016. Het gesprek vond plaats kort na zijn arrestatie door fiscale opsporingsdienst Fiod. Zijn woning in Oostzaan zou toen zijn beschoten.

Tegen zijn veroordeling voor witwassen tekende K. hoger beroep aan. Dat zou vorige week worden behandeld door het gerechtshof Amsterdam, maar door het onverwacht overlijden van een raadsheer ging de zitting niet door.

Lees ook: Sprookje dorpsclub OFC krijgt zwarte rand

Ook het OM tekende hoger beroep aan. Justitie is het niet eens met de vrijspraak van K. voor het zwart betalen van spelers van het eerste elftal. ’Zondag 1’ promoveerde door de persoonlijke bemoeienissen van geldschieter K., zelf kind van de club, tot een van de betere teams in de top van het Nederlandse amateurvoetbal (Derde Divisie).

Opmerkelijk voor een club uit een dorp met nog geen 10.000 inwoners en alleen mogelijk met crimineel vermogen, denken onder meer politie, justitie en fiscale opsporingsdienst Fiod al jaren. Na de veroordeling van Marwan K. wachtte het Oostzaanse college van burgemeester en wethouders eerst nog even af of de voetbalclub zelf tot inkeer zou komen en de banden met de geboren Jordaniër zou verbreken.

Ultimatum

Toen dat niet gebeurde, volgden gesprekken met en brieven aan het clubbestuur. Laatste zet tot nu toe is het ultimatum van net voor de kerstvakantie. OFC krijgt tot en met de winterstop, die komend weekend eindigt, om over de brug te komen met de stukken die afdoende inzicht bieden in de financiën.

Dat geldt ook voor de cijfers van de Stichting Topvoetbal Oostzaan (STO), die verantwoordelijk zou zijn voor het betalen van de salarissen van de spelers van Zondag 1. De gemeente biedt aan de kosten te betalen van de accountant die een controleverklaring moet afgeven bij de jaarrekening van STO.

Marwan K. is voorzitter van STO sinds de oprichting eind 2014. De gemeente eist dat hij opstapt. Ook zijn functie als lid van de technische commissie van de voetbalclub moet hij neerleggen. Behalve sluiting van het sportcomplex, dat eigendom is van de gemeente, dreigt ook bevriezing van de subsidie waarmee Oostzaan de voetbalclub steunt.

Blootgesteld

Het ultimatum is in lijn met de wens van de gemeenteraad, die schoon genoeg heeft van de schimmigheden rond de dorpsclub. De Oostzaanse politiek vindt het niet kunnen dat de vele kinderen en tieners die lid zijn van OFC worden blootgesteld aan criminele activiteiten. Ook constateert de raad in een unaniem aangenomen motie van GroenLinks dat de gemeente criminaliteit ’faciliteert’ door OFC te subsidiëren en de sportvelden beschikbaar te stellen.

Het OFC-bestuur beslist maandagmiddag over een reactie op het ultimatum. Dat zegt secretaris Laura Gunzel desgevraagd.

Advocaat Adèle van der Plas, die zowel OFC, STO als Marwan K. persoonlijk bijstaat, liet vorige week desgevraagd weten dat het voor haar cliënten voelt of er een hetze tegen hen gaande is.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen