Premium

Pleidooien voor toezicht uit Alkmaar-Overdie zelf tijdens roerige oudejaarsnachten

Alkmaar

Aanvullend toezicht op straat, door mensen uit de wijk zelf. Dat zien Leefbaar Alkmaar en OPA als aanvullend middel om uit de hand lopende oudejaarsnachten te bedwingen.

OPA zweert bij constructies als die met sportschool en buurtontmoetingscentrum No Limit aan de Lorreinenlaan in Overdie.

Daar zijn 350 jongeren en hun ouders kind aan huis. Medewerkers van No Limit kennen zodoende een groot deel van de wijkbewoners en weten de juiste toon aan te slaan.

Leefbaar Alkmaar (LA) pleit voor de terugkeer van buurtvaders in Overdie, en voor de hele stad het oprichten van buurtcentra, dan wel het openstellen van die centra in de oudejaarsnacht. ,,Bijvoorbeeld met muziekactiviteiten” , zegt LA-fractievoorzitter Maya Bolte.

Raadslid Mohamed Ezhar van LA was een van de buurtvaders. ,,Wij hebben dat negen jaar gedaan en dat werkte heel goed.”

Ergens anders

Buurtvaders van diverse komaf wandelden ’s nachts door de wijk en spraken jongeren aan op hun gedrag. Ezhar: ,,Niet dat we zeiden dat ze geen vuurwerk mochten afsteken, maar wel dat ze dat misschien beter ergens anders konden doen. Dat voorkwam heel veel schade.”

Opgeblazen

Zijn gezondheid laat het niet meer toe dat hij het voortouw neemt bij het optrommelen van buurtvaders. Maar het systeem is sowieso ter ziele. Opgeblazen door Nora Tigarti, zo vindt hij, de indertijd door OPA binnengehaalde en inmiddels al weer vertrokken onorthodoxe buurtcoach. No Limit ontstond in de tijd van Tigarti.

Beide systemen gaan uit van de noodzaak om het werk van de wijkagenten aan te vullen. Zeker nu die vaker elders ingezet moeten worden in plaats van in de eigen wijk.

Intussen groeit de aanhang in de gemeenteraad voor een vuurwerkverbod in enige vorm. OPA vindt echter dat eerst de bevolking daarover geraadpleegd moet worden. Andere fracties zijn daar tegen.

Zij vrezen dat belangrijke argumenten over veiligheid en hand- en oogschade ondersneeuwen als het volk in meerderheid het vuurwerk wil behouden. ,,En wij dan niet tegen hen in durven te gaan", aldus Gijsbert van Iterson Scholten (PvdA).

Het college wil afwachten wat het Rijk aan verboden mogelijk gaat maken. Een bespreking van de kwestie in de gemeenteraad wacht waarschijnlijk op de terugkeer van de zieke burgemeester Piet Bruinooge.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen