Egmond Halve Marathon: schijn is toch weer schone schijn voor Nederlandse langeafstandslopers

Egmond Halve Marathon: schijn is toch weer schone schijn voor Nederlandse langeafstandslopers
Bo Ummels: beste Nederlandse.
© Foto ANP/Koen van Weel
Egmond aan Zee

Zou het? Even had het er zondag de schijn van dat de Nederlanders om de eindoverwinning zouden kunnen gaan strijden. Het bleek slechts schone schijn, als gevolg van de storm die over het Noordzeestrand raasde.

Eenmaal in de duinen aanbeland werd, na de sukkeldraf over het zand, op de schelpenpaden het gaspedaal ingedrukt. Die tempoversnelling van de buitenlanders zorgde ervoor dat de Nederlanders toch weer tot figuranten werden gedegradeerd.

Op het wedstrijdverloop had het geen nadelige invloed. De strijd achter de uiteindelijke solisten en latere winnaars Bashir Abdi en Tsehay Gemechu was een boeiend schouwspel, met uiteindelijk een onverwachte ontknoping.

Mohamed Ali - de Somaliër die al tien jaar hier woont en eind 2018 na zijn inburgeringstraject de Nederlandse nationaliteit kreeg en sindsdien aantoonde een aanwinst voor de Nederlandse atletiek te zijn - werd verrassend de beste Nederlander bij de mannen. Bij de vrouwen was die eer weggelegd voor Bo Ummels, de Castricumse die vorig jaar definitief van de baan- naar de wegatletiek overstapte en vanaf dat moment illustreerde dat dit een keuze met perspectief is.

Met de aanwezigheid van een groot deel van de vaderlandse langeafstandstop - met slechts de absenties van Abdi Nageeye, Sifan Hassan, Susan Krumins, Jasmijn Lau en Jip Vastenburg - waren in de calculatie vooraf de grootste kansen toegedicht aan Michel Butter en Jill Holterman. Zij maakten ook lang hun favorietenstatus waar, maar moesten in de slotkilometers toch hun meerdere erkennen.

Voor Holterman, wonend om de hoek in Egmond aan den Hoef, was niet alleen het verlies in de nationale strijd binnen de internationale krachtmeting, een hard gelag. Ook de weddenschap met knipoog met haar levensgezel Ronald Schroër ging verloren. Hij kwam eerder bij de finish in Egmond aan Zee aan dan zij, ondanks een door de organisatie gegeven voorsprong van negen minuten. Met als uitvloeisel dat zij nu een week lang de vaat moet doen.

Een schrale troost was er daarentegen óók: Holterman eindigde in het totaalveld als vijfde vrouw, haar beste resultaat ooit in de winterklassieker. Schroër bleef in het complete mannenveld steken op plek 19, terwijl hij vorig jaar nog tien posities hoger eindigde.

Uitslag

Mannen:

1. Bashir Abdi (Bel) 1.08,23; 2. Allan Biwott (Ken) 1.08,49; 3. Mohamed Ali (Ned) 1.08,59; 4. Noah Schutte (Ned) 1.09,09; 5. Frank Futselaar (Ned) 1.09,25; 6. Bernard Kipkemoi (Ken) 1.09,39; 7. Khalid Choukoud (Ned) 1.10,01; 8. Michel Butter (Ned) 1.10,07; 9. Gianluca Assorgia (Ned) 1.10,14; 10. Roy Hoornweg (Ned) 1.10,28.

Vrouwen:

1. Tsehay Gemelechu (Eth) 1.20,29; 2. Linet Masai (Ken) 1.21,17; 3. Tadelech Bekele (Eth) 1.23,00; 4. Bo Ummels (Ned) 1.24,01; 5. Jill Holterman (Ned) 1.24,22; 6. Andrea Deelstra (Ned) 1.25,07; 7. Lotte Krause (Ned) 1.25,43; 8. Tirza van der Wolf (Ned) 1.25,23; 9. Lysanne Wilkens (Ned) 1.26,27; 10. Jacelyn Gruppen (Ned) 1.26,31.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen