Premium

Museum Kennemerland verlengt ook expositie over kweekschool

1/2
Beverwijk

De tentoonstelling ’Burcht-Vulkaan-Oase’ - over de Bisschoppelijke Kweekschool Beverwijk ofwel pedagogische academie - wordt door Museum Kennemerland verlengd tot en met 2 februari.

Dit wegens ’geweldige belangstelling’, hoewel het museum de bezoekersaantallen nog niet geheel in beeld heeft. De expositie zou op 14 januari afgesloten worden. Op die datum is het precies vijftig jaar geleden dat het bezette pand door de politie werd ontruimd.

Ook de vorige expositie ’Manse vrouwen van Kennemerland’ werd wegens succes verlengd. Beide keren was Teatske de Jong (61) de tentoonstellingsmaker. Museum-voorzitter Cees Hazenberg vroeg de Utrechtse museoloog, ze kwam in 2018 eerst als adviseur en begon later dat jaar als curator. Het museum heeft inmiddels met ruim vijftig vrijwilligers, onder wie veel professionals. Sinds kort is het museum wekelijks vier middagen open (14-17 uur), op woe-, vrij-, za- en zondag. Het is nu zoeken naar vrijwilligers om ook op donderdagmiddag open te zijn.

Museumkaart

Dit om in aanmerking te komen voor de landelijke Museumkaart. De Jong: ,,Dat is natuurlijk zeer aantrekkelijk, maar dan moet je minimaal vijf middagen per week open zijn.” Geïnteresseerden kunnen zich melden via mk@museumkennemerland.nl of 0251- 214507.

Vanaf 22 februari loopt de volgende expositie. ,,Werktitel is ’De nieuwe aanwinsten’, over wat je als museum krijgt, aankoopt of juist redt. Waarom wil je het een wel hebben en het ander niet, hoe collectioneer je?” De opvolger van deze tentoonstelling is ook al bekend. ,,Het is dit jaar de viering van 75 jaar bevrijding. Museum Kennemerland richt zich op het thema ’onvrijheid’, uiteraard bezien vanuit deze regio.”

De huidige, verlengde expositie is onder meer interessant door de vertoning van ’uniek beeldmateriaal’. Dat betreft genoemde ontruiming, het beeld komt uit het archief van Cineclub Vrijheidsfilms in Amsterdam.

Luchtfoto’s

Ook zijn er grote luchtfoto’s’ van de zogeheten PA-driehoek. Dit is het gebied tussen de Baanstraat, de Romerkerkweg en de Kees Delfsweg, genoemd naar de Katholieke Pedagogische Akademie die er tot 1984 was, compleet met havo-afdeling.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen