Windje helpt RFC Haarlem: Rugbyers stoten door met 33-7 winst op Hagenaren

Lucas de Waaij had een hoofdrol tegen de Haagsche RC. Hij scoorde en werd met een tweede gele kaart weggestuurd.
© United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Zoals wel vaker was de wind van invloed op het scoreverloop bij het rugbyduel van RFC Haarlem. Na de eerste helft stond het team van coach Walter van Ling met 5-7 achter tegen de Haagsche RC 2. In de tweede veertig minuten speeltijd had het letterlijk de wind in de rug en bracht het een mooie 33-7 eindstand op het (nog) niet aanwezige scorebord.

Van een verrassende herstart van de competitie met winst van de Hagenaren was totaal geen sprake geweest op het Van der Aart sportpark. De Haarlemmers waren de eerste competitiehelft immers ongeslagen en willen niets anders dan kampioen worden en promoveren naar de ereklasse. Van Ling gaf na afloop aan geen enkele twijfel te hebben gevoeld dat zijn team als winnaar van het veld zou stappen. „Ze hadden echt geen enkele kans. En je ziet dat het windje helpt. Het was wachten op een foutje en dan genadeloos toeslaan. Dat is precies wat we hebben gedaan. In de eerste helft hadden we die tegen maar zelfs toen kwamen ze maar een keer bij onze achterlijn.” Die ene keer leverde wel meteen de 0-7 achterstand op. Arthur Mazouard deed korte tijd later nog wel iets terug en bepaalde daarmee de ruststand.

Slimme bal

De 10-7 van Lucas de Waaij was het startsein van de thuisclub om het tempo flink op te schroeven. Rijk Gombault volgde al snel met een actie waarbij hij dwars door de Haagse verdedging liep (17-7). Daarna was het de beurt aan Ethan Robinson die met een slimme bal – hij nam de uitgestelde penalty heel snel zelf en scoorde 22-7 – het bonuspunt binnen haalde met de vierde try. Mazouard, Robinson, met weergaloze schijnbewegingen, en weer Mazourad benadrukten het krachtsverschil met iedere keer een try waardoor RFC definitief de volle vijf punten veiligstelde.

Na het duel was de feestvreugde bij de thuisclub nog groter toen teammanager Marco Bark de mededeling deed dat de beoogde concurrent in de competitie RC Groningen thuis met 10-12 had verloren van RC DIOK 2.

Geen kans

Voor Gombault was ook snel duidelijk dat Haagsche 2 totaal geen kans had op meer. „Het was even wennen zo die eerste wedstrijd na de winterstop. We waren niet zo goed in de ’rucks’. Dat is als ik naar de grond ga en de bal aan mij kant ligt. Dan pakt een ander hem op en speelt die hem door. Dat ging in de tweede helft al weer een stuk beter. Zelf had ik tijdens het spel een lekkere ’steal’ en ik kwam ook nog eens tot scoren. Helaas zijn er nog veel spelers geblesseerd, maar gelukkig werd dat goed opgevangen met spelers uit het tweede team”, aldus de tweederijer.

Invallers

Een van die invallers was Nelis Meijer. Zijn vader Ted was aandachtig toeschouwer langs de zijlijn. „Hij doet het goed. Moet je kijken hoe hij het spel volgt. Hij heeft nu de bal en mag de scrum in beweging zetten”, zegt Meijer senior als zijn zoon de bal in het spel brengt. „Hij mag deze maand nog een paar keer meedoen. De club gunt op die manier zijn eigen jeugd een kans. Dat vind ik een goede zaak.”

Een andere invaller was Maarten Kasius. Die werd door Van Ling meteen tot ’man of the match’ gebombardeerd. „En dat op m’n vijfendertigste” lachte het feestvarken. „Het is mijn tweede keer in het eerste team. Ik speel pas zeven jaar en ben dus op latere leeftijd begonnen.”

Van een echte uitgelaten sfeer was geen sprake bij De Waaij die in de slotfase met een tweede gele kaart - en dus rood - het veld in mineur moest verlaten. Volgens van Ling was het te zwaar bestraft die na de wedstrijd in discussie ging met de scheidsrechter. Die bleek wel begrip te hebben voor de gedreven coach van de Haarlemmers. Van Ling kan niets anders doen dan afwachten welke straf De Waaij krijgt. Van Ling: „Ik hoop op een beetje gunstig rapport, want het was zwaar bestraft. Zonder Lucas in het team wordt het weer extra improviseren voor mij.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen