Premium

Nummer drie VZV brengt koploper VOC op overtuigende en fraaie wijze de eerste nederlaag toe

Nummer drie VZV brengt koploper VOC op overtuigende en fraaie wijze de eerste nederlaag toe
Amber Zomerdijk was ook dit keer in bloedvorm onder de lat bij VZV. Hier houdt zij opnieuw haar doel schoon met een fraaie redding.
© Foto Patrick Hogervorst
’t Veld

De bevestiging waar de handbalsters van JuRo Unirek/VZV al een aanzienlijke tijd naar op zoek waren, is nu toch echt gevonden. In het eigen Zijveld zette de huidige nummer drie van Nederland op overtuigende wijze landskampioen en koploper VOC aan de kant. De ontlading was logischerwijs enorm. Het succes kwam de Veldtemsen toe.

Niet eerder lukte het de eredivisionist uit ’t Veld tenslotte om de Amsterdamse grootmacht in competitieverband een halt toe te roepen. Maar dat het juist in dit seizoen alsnog is gebeurd, is achteraf geen verrassing. Omdat de formatie van trainer Rolf Schulte zich eerst al nestelde in de top van de competitie en ongeveer wekelijks progressie laat zien. En dus leek het een kwestie van tijd voordat VZV ook in kwaliteit naast VOC kon komen.

Trillen

,,Zo bizar dat het ons nu eindelijk gelukt is. Ik sta nog steeds te trillen op mijn benen. De hele wedstrijd flink zenuwachtig geweest. Geweldig’’, aldus doelvrouw Amber Zomerdijk na afloop. De steun en toeverlaat onder de lat bij haar ploeg was ook dit keer weer op dreef. Naast de zege volgde er voor haar een extra beloning toen zij werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. ,,Maar we hebben het echt als team gedaan. Wel mijn beste eerste helft tot nu toe, na de rust had ik nog iets meer kunnen doen, denk ik. Natuurlijk ben ik ongelooflijk blij.’’

Terecht. De overwinning was al reden genoeg voor de meer dan logische euforische stemming, de manier waarop de winstpartij tot stand kwam was echter minstens net zo indrukwekkend. Omdat over het algemeen alles klopte bij de gastvrouwen en de thuisploeg daardoor simpelweg beter was dan de visite uit de hoofdstad. Met haar tweede treffer op rij bezorgde Lisanne Kolken haar team bij 4-3 de eerste voorsprong en na een kleine hapering (5-7) schakelde VZV opnieuw een tandje bij om het heft vervolgens de gehele partij in handen te houden.

Zelfs toen de bezoeksters het na een ruststand van 15-11 met 25-24 weer spannend maakten, raakten de Veldtemsen niet in paniek. Geholpen door Zomerdijk die met een fraaie redding de gelijkmaker voorkwam, kon VZV wederom een gaatje slaan dat uiteindelijk resulteerde in de knappe en bovendien verdiende zege: 30-26. Het verschil met de lijstaanvoerder is daardoor nog slechts één puntje.

Barrière

En het betekende overigens pas de eerste nederlaag voor de tot dat moment nagenoeg ongenaakbaar lijkende koploper. ,,Voor de stand maakte het op zich weinig uit, we hebben hier wel een flinke tik uitgedeeld. We zijn een bepaalde mentale barrière doorgekomen. Sowieso is het voor het zelfvertrouwen natuurlijk geweldig geweest’’, zei coach Schulte na de wedstrijd. ,,En we wisten al dat het er in zat, erg blij dat het er nu ook uit is gekomen. Natuurlijk zijn er nog wat verbeterpunten. Soms kakte het in, hielden we ons niet aan de opdracht. Ging het wat meer op de automatische piloot. Even een time-out genomen en iedereen weer op scherp gezet. Dat werkte goed.’’

De trainer in dienst van VZV was vooral bijzonder te spreken over de mentale weerbaarheid van zijn team. ,,Dat ze het meteen oppakten op het moment dat er iets fout ging. Dat ze daar niet in bleven hangen. Mooi om te zien.’’ Ruim na de wedstrijd was keepster Zomerdijk nog altijd in de zevende hemel. ,,Er was nog geen partij geweest dat echt alles lukte. Nu wel. Terwijl het nóg beter kan. Er zit genoeg rek in deze groep. Maar dit was kennelijk ook al genoeg om VOC te verslaan.’’ Mede doordat VZV steeds op de juiste momenten toesloeg. En de doelvrouw zelf met reddingen kwam als daar om werd gevraagd.

Vuur

,,Het echte vuur was er. Iedereen had ongelooflijk veel zin in dit duel en dat was duidelijk terug te zien in het veld. Sinds dit seizoen zijn wij pas gewend aan het feit dat we de meeste wedstrijden winnen. Ook waren we er aan gewend dat het verschil met VOC altijd vrij groot was. Tot nu. We staan er gewoon naast. Of dit de mooiste partij uit mijn carrière was? Lastig. Wel met het oog op dat alles nu in elkaar paste. Ik weet niet of het kan tippen aan een duel in Europa.’’ Dat staat volgende maand op het programma. Iets dat VZV nu ongetwijfeld helemaal met bijzonder veel vertrouwen tegemoet ziet.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen