Irene Schouten uit Andijk ook Europees schaatskampioen op massastart [video]

Irene Schouten juicht na het winnen van de massastart dames op de laatste dag van de ISU EK Afstanden in Thialf.
© ANP
HEERENVEEN

Schaatsster Irene Schouten uit Andijk heeft zondag bij de EK afstanden de titel veroverd op de massastart.

De regerend wereldkampioene was na zestien ronden in Thialf de sterkste in de eindsprint, een specialiteit van haar. De onttroonde titelhoudster Francesca Lollobrigida uit Italië moest genoegen nemen met zilver. Melissa Wijfje pakte nog net brons.

Schouten prolongeerde eerder dit seizoen haar Nederlandse titels op de massastart en op de marathon op kunstijs. Ze schreef ook al drie wedstrijden om de KPN Marathon Cup op haar naam. In het wereldbekercircuit won Schouten in Polen en eindigde ze in Wit-Rusland als tweede.

Schouten en Wijfje, inmiddels een succesvol koppel op dit onderdeel, hielden voortdurend controle over de wedstrijd. Drie ronden voor het einde ging Wijfje op avontuur en even leek de Nederlands kampioene op de 1500 meter verrassend op weg naar de Europese titel.

Schouten, die in 2018 olympisch brons behaalde op de massastart, kon haar landgenote echter nog net achterhalen en zag tot haar opluchting Wijfje nog wel als derde eindigen.

Lees ook: Irene Schouten dolblij met evenaring record Atje Keulen-Deelstra op de marathon: ’Het is een grote opluchting voor me’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen