Abdi en Gemechu winnen Egmond Halve Marathon [video]

1/3
Egmond aan Zee

De Egmond Halve Marathon is zondag een prooi geworden voor Bashir Abdi en Tsehay Gemechu. De Belg en de Ethiopische soleerden naar de winst. Beste Nederlanders waren Mohamed Ali en Bo Ummels.

Dat het op een Afrikaanse dubbelslag zou uitdraaien, lag in de lijn der verwachting. Al sinds de 2007-aflevering is dat een vast gegeven. Abdi doorbrak de ban, al is hij wel Somaliër van geboorte.

,,Dit is een hele bijzondere wedstrijd, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Op het strand durfde niemand op kop te lopen, maar daarna barstte de strijd los. Ik heb echt genoten van het publiek langs de kant en de goede sfeer’’, zei de winnaar na afloop.

De laatste Nederlandse winnaar in Egmond aan Zee was Kamiel Maase in 2006, terwijl bij de vrouwen zelfs tot 1999 moet worden teruggegaan. Destijds triomfeerde Irma Heeren in 1.10,03 uur, een tijd die nog altijd als parcoursrecord geldt.

Bashir Abdi wint de NN Egmond Halve Marathon.
© ANP

Nadien wonnen weliswaar ook nog de tot genaturaliseerde Lornah Kiplagat (2003) en haar nicht Hilda Kibet (2007), maar dat gebeurde kort voordat zij het Nederlandse paspoort kregen.

Bij de mannen dateert de besttijd (1.00,46 uur) van 2012, op naam van de Ethiopiër Dawit Wolde. Die beide scores bleven zondag door het stormachtige weer ver buiten bereik.

Winnaar Abdi zegevierde in 1.08,23 uur. Ali, die net als Abdi Somaliër van origine is en eind 2018 de Nederlandse nationaliteit verwierf, moest 36 seconden op zijn ex-landgenoot toegeven (1.08,59). Het gat tussen winnares Gemechu en de Castricumse Ummels was aanzienlijker: 1.20,29 om 1.24,01.

Tsehay Gemechu wint de NN Egmond Halve Marathon.
© ANP

De wind speelde een grote rol in deze editie van de halve marathon van Egmond. De lopers moesten op het zeven kilometer lange stuk strand richting Castricum windkracht zes trotseren. De wedstrijd begon pas echt in de duinenstrook na het strand, toen een kopgroep van negen man ontstond. Na 16 kilometer bleven Abdi, de Keniaan Allan Biwott en Ali vooraan over.

Tsehay Gemechu rekende bij de vrouwen af met vooral Linet Masai. De Keniaanse kwam op ruime achterstand (1.21,17) als tweede over de meet. Tadelech Bekele uit Ethiopië was nummer drie in 1.23,00. Bo Ummels hield de Egmondse Jill Holterman net achter zich.

Aan de winterklassieker over 21,1 kilometer over straatklinkers, over het strand en door de duinen deden zo’n 13.000 hardlopers mee.

Bo Ummels, beste Nederlandse vrouw komt over de finish tijdens de NN Egmond Halve Marathon.
© ANP

Meer nieuws uit Sport Alkmaar