Premium

Krijgt Alkmaar na 40 jaar weer een Michelinster? Restaurant Rue de la Plume lijkt serieus in de race voor hoogste culinaire eer

Krijgt Alkmaar na 40 jaar weer een Michelinster? Restaurant Rue de la Plume lijkt serieus in de race voor hoogste culinaire eer
Rue de la Plume, het Alkmaarse restaurant van chef-kok Luella Molenaar (links) en mai^tre-sommelier Madelene van Zoelen.
© Archieffoto Erna Faust
Alkmaar

Update: Alkmaars restaurant Rue de la Plume grijpt naast Michelinster, Apicius en Merlet behouden ster

Dataspecialist Cmotions voorspelt jaarlijks, op basis van 400.000 restaurantreviews, waar zo’n felbegeerde nieuw ster zou kunnen vallen.

Getipt

Dat is en blijft speculeren, maar Cmotions heeft inmiddels wel een reputatie opgebouwd op dit gebied. Rue de la Plume behoort, met onder meer ook Marque in Hoorn, tot de tien Nederlandse restaurants die worden getipt als grote kanshebbers op een eerste ster.

Rue de la Plume kan sinds de opening in 2016 rekenen op juichende recensies. Dat leverde tot nu toe eervolle vermeldingen op in onder meer de Lekker en de Michelingids.

’Over de Tong’

In het openingsjaar werd het relatief kleine restaurant aan de Veerstraat door ’Over de Tong’ in deze krant uitgeroepen tot ’de ontdekking van het jaar’. De culinair recensente deelde een 9,5 uit. Een ster bleef tot nu toe uit.

Rue de la Plume is een restaurant van twee vrouwen, chef-kok Luella Molenaar en gastvrouw-sommelier Madelene van Zoelen. Laatstgenoemde heeft geen idee of er vandaag een ster uitrolt. „We zullen het zien.”

Bekroond

Het restaurant is maandag dicht, want beiden zijn wegens hun huidige vermelding in de gids uitgenodigd in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daar wordt maandagochtend de nieuwe Michelingids gepresenteerd en wordt dus ook bekendgemaakt welke restaurants worden bekroond met één ster of twee of drie sterren en wie een ster verliest.

Aanwijzing

Los van de voorspelling van Cmotions ziet een ingewijde een andere aanwijzing dat Rue de la Plume een ster krijgt. „Vorig jaar waren de dames op het balkon gezet. Nu in de zaal, zodat ze vlak bij het podium zitten en het dus niet te lang duurt om daar te komen, áls ze die ster ontvangen…”

Laatste

Het inmiddels al lang verdwenen Rue du Bois aan de Van den Boschstraat was in 1979 het laatste restaurant in Alkmaar dat een Michelinster ontving.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen